Hlavní obsah

Češi mohou využívat rychlý 5G internet

Novinky, mif
Praha

O2 je prvním operátorem, který nabídl koncovým zákazníkům v Česku rychlý mobilní 5G internet. Ten je možné nyní využívat v širším centru Prahy a také ve středočeském Kolíně, kde už loni probíhaly testy. Ještě během léta se bude pokrytí signálem rozšiřovat.

O2 spouší v Praze o Kolíně 5G síťVideo: Novinky

 
Článek

Nová generace mobilního připojení nabídne až desetinásobné rychlosti ve srovnání a aktuálně dostupnou 4G sítí. Konkrétně O2 nabídne rychlost stahování dat 600 Mb/s a rychlost odesílání 100 Mb/s. To je mimochodem vyšší hodnota, než jakou nabízí i drtivá většina pevných internetových přípojek v tuzemských domácnostech.

„5G však neznamená jen rychlejší stahování. V reálném zákaznickém provozu si nyní chceme otestovat, jak síť funguje pod zátěží, a vyzkoušet různé příklady využití v průmyslu, ve zdravotnictví, u prvků chytrých měst a v dalších strategických oblastech pro ekonomiku,“ prohlásil generální ředitel O2 Jindřich Fremuth.

Surfovat na nejrychlejší síti budou moci všichni zákazníci neomezených tarifů NEO Zlatý a Platinový a také tarifů FREE+ Bronzový, Stříbrný a Zlatý. Operátor si za 5G připojení naúčtuje symbolickou korunu měsíčně. Balíček 5G na zkoušku si zákazníci těchto tarifů budou moci aktivovat v on-line samoobsluze od července.

Foto: archív operátora

Rychlost pokrytí 5G internetu od O2 v Praze.

5G neumí všechny telefony

Je nicméně nutné zdůraznit, že příjem 5G internetu musí podporovat i přístroj uživatele. Na nejrychlejší mobilní standard jsou v současnosti z nabídky operátora připraveny přístroje Samsung Galaxy S20 Ultra 5G, Galaxy S20+ 5G a také Samsung Galaxy A51 5G. Tyto přístroje bude O2 k příležitosti spuštění 5G internetu v Česku nabízet s několikatisícovou slevou.

„Postupně budou přicházet další 5G telefony i v nižších cenových pásmech, což ještě letos zcela jistě rozšíří nabídku 5G zařízení značky Samsung v síti O2," konstatoval Tomáš Balík, obchodní a marketingový ředitel Samsungu pro český a slovenský trh.

Řada výrobců však není na standard 5G připravena vůbec, využívat nejrychlejší mobilní internet například nemohou ani nejnovější iPhony od Applu.

5G sítě pomohou s péčí o seniory

Mobil

5G internet se již běžně využívá v řadě zahraničních států. V tuzemsku je ale jeho nasazení pro operátory komplikovanější, a to především kvůli plánované aukci kmitočtů – u ní Český telekomunikační úřad již několikrát změnil podmínky.

„To, zda a jak bude rozšiřování služby pokračovat, záleží také na podmínkách aukce kmitočtů, jejichž stávající podoba však smysluplné investice do další výstavby nepodporuje,“ zdůraznil Fremuth s tím, že i za současných podmínek chce mít operátor pokryto do konce léta 15 % populace Prahy a centrum Kolína.

O2 je jediným operátorem, který nabízí 5G připojení pro koncové zákazníky. Vodafone a T-Mobile možnosti 5G testují.

Foto: archív operátora

Mapa pokrytí 5G internetu od O2 v Praze.

Foto: archív operátora

Mapa pokrytí 5G internetu od O2 v Kolíně.

Revoluce jménem 5G 

5G změní úplně všechno – a půjde o mnohem dramatičtější změny než ty, které si spojujeme s nástupem bezdrátových technologií. Standard 5G totiž nebude sloužit pouze pro připojení počítačů a mobilů k internetu. Využívat jej budou i chytré přístroje, které se postupně zabydlují v tuzemských domácnostech.

Nová generace mobilního internetu najde uplatnění například v dopravě, virtuální realitě, sportu, ale také v oblasti zdraví.

Stejně tak se k 5G sítím budou připojovat chytré pračky a ledničky, ale například také autonomní automobily – pro jejich rozvoj je rychlé a stabilní připojení k internetu na cestách klíčové.

I když se tak 5G může zdát pouze jako další mobilní standard, ve skutečnosti budou jeho přínosy daleko větší. Pátá generace mobilních sítí zpřístupní podle studií Ericssonu vysokorychlostní internet až pro miliardu lidí a zařízení. A co víc, umožní rozmach moderních technologií.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám