Hlavní obsah

Strastiplná cesta BlackBerry. Slavné komunikátory se zachránit nepodařilo

Novinky, mif

BlackBerry se v posledních letech potýkalo s klesajícím odbytem svých chytrých telefonů, což v roce 2016 vyústilo v přenechání výroby čínské společnosti TCL. Zachránit tuto legendární značku se ale nepodařilo ani Číňanům, po letech marného boje se rozhodli hodit ručník do ringu.

BEZ KOMENTÁŘE: Blackberry KeyOneVideo: archív výrobce

 
Článek

Není žádným tajemstvím, že společnost BlackBerry, dříve známá jako Research In Motion, byla svého času největším výrobcem chytrých telefonů na světě. Po nástupu společnosti Apple a jejího iPhonu však již nestačila držet s konkurenty krok.

V roce 2016 se tak podnik rozhodl soustředit výhradně na vlastní software a výrobu licencoval pod čínské TCL. Z pultů obchodů tak tehdy ikonické telefony značky BlackBerry s hardwarovou klávesnicí nezmizely.

Foto: archív výrobce

BlackBerry KeyOne

Výrobce se například snažil zaujmout modelem KeyOne. Rozdíly proti standardním smartphonům poznáte ale hned, jak uvidíte přední stranu tohoto přístroje. Na ní se totiž kromě dotykového displeje s úhlopříčkou 4,5 palce a rozlišením 1620 x 1080 obrazových bodů pyšní ještě klasická hardwarová klávesnice, která zabírá zhruba čtvrtinu celé čelní strany.

Jde o zmenšeninu klávesnice, jakou jsou zvyklí používat například majitelé notebooků. Psát všemi deseti prsty na ní pochopitelně kvůli drobným rozměrům možné není, i tak by ale mělo být vyťukávání jednotlivých znaků daleko rychlejší než v případě softwarového řešení.

BlackBerry koupí softwarovou společnost Cylance za 32 miliard korun

Internet a PC

Klávesnice je navíc multifunkční, jednotlivá tlačítka totiž tvoří dohromady velkou dotykovou plochu. Pomocí ní je pak možné ovládat telefon podobně jako s pomocí touchpadu na noteboocích, například tedy v dlouhých dokumentech scrollovat tahem pomocí dvou prstů najednou.

KeyOne ani další modely ale evidentně prodejní rekordy netrhaly, což je patrné i z aktuálního rozhodnutí TCL o ukončení výroby. Podnik sice slíbil, že bude podporu držet až do srpna 2022, nicméně žádného nového modelu se již nedočkáme. Vše tedy nasvědčuje tomu, že slavná značka BlackBerry ve světě mobilních telefonů definitivně končí.

Foto: archív výrobce

BlackBerry KeyOne

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám