Hlavní obsah

Skládačka od Samsungu se dočkala nové verze, nabídne vyšší výkon a 5G

Novinky, ort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Samsung odhalila novou verzi své skládačky s ohebným displejem Galaxy Z Flip. Vylepšená verze se proti svému předchůdci liší především v použití nového čipsetu Snapdragon 865+, který kromě svižnějšího pracovního tempa přináší také 5G konektivitu, tedy rychlý mobilní internet.

Véčko s ohebným displejem Samsung Galaxy Z Flip naživoVideo: Novinky

 
Článek

Galaxy Z Flip si prodejní premiéru odbyl teprve letos v únoru, nová verze tedy přichází po necelém půl roce. Hlavním rozdílem je v porovnání s předchůdcem použití platformy Snapdragon 865+ místo staršího čipsetu Snapdragon 855.

Sluší se připomenout, že Snapdragon 865+ je aktuálně nejvýkonnějším mobilním procesorem na světě. Tepe například i v herním smartphonu Asus ROG Phone 3. Do vínku dostal vylepšený smartphone od Samsungu ještě 8 GB operační paměti a 256GB úložiště.

Díky použití nového čipsetu je telefon schopný také pracovat s moderními sítěmi páté generace, podporuje tedy rychlý 5G internet.

Foto: archív výrobce

Samsung Galaxy Z Flip

Foto: archív výrobce

Samsung Galaxy Z Flip

Všechny ostatní parametry zůstaly jinak stejné jako u předchůdce. Galaxy Z Flip 5G ohybnou konstrukci využívá k tomu, aby byly proporce zařízení co možná nejmenší. Displej s úhlopříčkou 6,7 palce se ve složeném stavu vejde akorát do lidské dlaně.

Mezi další přednosti patří originální konstrukce skrytého kloubu, jak uvedl samotný výrobce. Tento sofistikovaný mechanismus ukrývá desítky různých dílů, například i několik kartáčků. Ty se táhnou napříč celou šířkou konstrukce, konkrétně jsou umístěny mezi pantem a vnějšími kryty. Jejich úkolem není pouze vyplnit milimetrovou mezeru v tomto prostoru, kterou by jinak vnikaly nečistoty dovnitř, ale také čistit telefon.

Chytrý telefon dostal kartáčky, aby se sám čistil

Mobil

Díky nové konstrukci rovněž odpadl ve srovnání s modelem Galaxy Fold výřez v displeji a další rušivé prvky, uživatelé mají k dispozici celou plochu s poměrem stran 21,9:9.

Na rozdíl od dalších smartphonů jihokorejského elektronického gigantu má Galaxy Z Flip upravené uživatelské prostředí, které je šité na míru ohebnému displeji. Novinku lze totiž otevřít prakticky v libovolném úhlu, podobně jako notebooky. Uživatel tak může sledovat třeba jen půlku displeje a zbylou část telefonu používat jako stojánek.

Původní Galaxy Z Flip se v obchodech stále ještě prodává za částku 41 990 Kč. Novější verze, která má navíc v názvu označení 5G, vyjde případné zájemce jen o tisícovku dráž, tedy na 42 990 Kč.

Foto: archív výrobce

Samsung Galaxy Z Flip

Foto: archív výrobce

Samsung Galaxy Z Flip

Revoluce jménem 5G

5G změní úplně všechno – a půjde o mnohem dramatičtější změny než ty, které si spojujeme s nástupem bezdrátových technologií. Standard 5G totiž nebude sloužit pouze pro připojení počítačů a mobilů k internetu. Využívat jej budou i chytré přístroje, které se postupně zabydlují v tuzemských domácnostech.

Nová generace mobilního internetu najde uplatnění například v dopravě, virtuální realitě, sportu, ale také v oblasti zdraví.

Stejně tak se k 5G sítím budou připojovat chytré pračky a ledničky, ale například také autonomní automobily – pro jejich rozvoj je rychlé a stabilní připojení k internetu na cestách klíčové.

I když se tak 5G může zdát pouze jako další mobilní standard, ve skutečnosti budou jeho přínosy daleko větší. Pátá generace mobilních sítí zpřístupní podle studií Ericssonu vysokorychlostní internet až pro miliardu lidí a zařízení. A co víc, umožní rozmach moderních technologií.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám