Hlavní obsah

Samsung ukázal tři konkurenty iPhonů 12. A to není všechno

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Samsung ve čtvrtek odhalila hned tři nové chytré telefony řady Galaxy S21, které jsou přímou odpovědí na iPhony s číslovkou 12 v názvu. Novinek bylo nicméně na slavnostní akci k vidění daleko více. Novinky.cz sledovaly jejich premiéru v on-line reportáži.

Záznam: Představení nových produktů SamsungVideo: Samsung

 
Článek

17:18 – Tisková konference – a tedy i dnešní on-line reportáž – je u konce, děkujeme za pozornost.

17:17 – Bližší informace o dostupnosti a cenách představených novinek pro český trh budou oznámeny později.

17:16 – Novinka je velmi kompaktní (39 x 39 x 9,8 mm), je odolná proti vodě a dovede se přihlásit telefonu až na vzdálenost 120 m. Hledání klíčů nebo peněženky tak může být s touto vychytávkou již minulostí. Připomeňme, že uspět s podobnými vyhledávači pracujícími na technologii Bluetooth zkoušeli v minulosti i další výrobci.

17:15 – Galaxy SmartTag je vlastně chytrý přívěšek, který má zamezit ztrácení věcí.

Chytrý přívěšek Galaxy SmartTag 

17:13 – Další novinkou je Samsung Galaxy SmartTag. 

17:12 – Samsung navíc ukázal, jak se bude celý systém vyvíjet v blízké budoucnosti. Telefony budou například schopné ovládat automobily, respektive nahradit klíčky. Když se se smartphonem přiblížíte ke svému autu, automaticky se odemkne. Jde v podstatě o alternativu k bezklíčkovému otevírání.

17:09 – Aplikace SmartThings přitom zvládá pracovat i s produkty dalších výrobců. Integrovat do ekosystému od Samsungu je tak možné například chytré termostaty Google Nest.

17:08 – Samsung připomněl, že nevyrábí pouze chytré telefony, ale celou řadu další zajímavé elektroniky – například ledničky či chytré vysavače. Všechny tyto přístroje můžete přitom ovládat přímo z pohodlí chytrého telefonu, a to prostřednictvím jediné aplikace SmartThings.

17:01 – Zda tento krok znamená konec řady Note, jak se spekulovalo již dříve, není zatím jasné. Zástupci Samsungu se nechali pouze slyšet, že „spojují to nejlepší ze dvou světů“.

Chystá se konec? Galaxy Note20 může být posledním mobilem svého druhu

Mobil

16:59 – Na rozdíl od řady Note nebude ale u novinky dotykový stylus integrován do těla. Pokud jej budou chtít lidé nosit u sebe, schovají jej do pouzdra. Tím se nicméně proporce zařízení ještě zvětší.

16:57 – Vůbec poprvé v historii dostává řada S dotykový stylus S Pen. Ten byl přitom doposud výsadou řady Galaxy Note.

16:56 – Ze všech novinek je také verze Ultra největší, má 6,8palcový displej. I díky tomu se nicméně do útrob vešla hned 5000mAh baterie.

16:55 – Výkon bude u modelu Galaxy S21 Ultra vyšší než u dvou nižších modelů. Srdcem telefonu je sice opět procesor Exynos 2100, nicméně přístroj nabízí volitelně 12 nebo 16 GB operační paměti, což by mělo být v praxi skutečně znát.

Představení chytrého telefonu Samsung Galaxy S21 UltraVideo: archív výrobce

16:51 – Fotografická soustava Galaxy S21 Ultra je vybavena navíc speciálním snímačem Bright Night. „K nočním nebo interiérovým záběrům se hodí zejména vylepšený režim Night Mode s odstraněním šumu a technologií 12MP Nona-binning,“ prohlásili zástupci Samsungu.

16:49 – Space Zoom narostl díky dvěma teleobjektivům až na 100násobné přiblížení. Konkrétně je k dispozici trojnásobný a desetinásobný optický zoom, oba jsou přitom vybavené systémem automatického ostření Dual Pixel (2PD).

16:47 – Základem systému je výrazně snímač s rozlišením 108 MPx, který je schopný pořídit HDR fotografie v 12bitové hloubce se 64násobnou barevnou paletou a více než trojnásobným dynamickým rozsahem (v porovnání s Galaxy S20).

16:45 – Design provedení Ultra se velmi podobá zbylým dvěma novinkám, na zadní straně nicméně nalezneme čtyři fotomoduly – ultraširoký, širokoúhlý a dva teleobjektivy. Fotografická výbava je tedy ze všech představených novinek nejpokročilejší.

16:43 – „Galaxy S21 Ultra opět ukazuje, jak Samsung podporuje důležité inovace a nabízí uživatelům jedinečné, na míru šité zážitky, které jim obohatí život a umožní osobní vyjádření,“ prohlásil TM Roh, prezident a ředitel divize mobilních komunikací Samsungu.

Samsung Galaxy S21 Ultra 5G

16:41 – Modely Galaxy S21 a Galaxy S21+ nejsou jedinými novinkami slavnostní akce. Vrchol nabídky bude tvořit Galaxy S21 Ultra 5G! 

16:39 – Telefony pracují pod operačním systémem Android 11. Platformu od Googlu si nicméně jihokorejský elektronický gigant upravil k obrazu svému – grafická nadstavba One UI 3 by měla nabídnout intuitivnější obsluhu a čistší design. Je navíc upravena tak, aby se i velká obrazová plocha dala pohodlně ovládat jednou rukou.

16:36 – Výkon bude totožný díky použití čipsetu Exynos 2100 a 8 GB operační paměti. Díky větším rozměrům se nicméně do útrob pluska vešla proti modelu Galaxy S21 větší baterie (4800 mAh vs 4000 mAh).

Představení chytrých telefonů Galaxy S21 a Galaxy S21+Video: archív výrobce

16:34 – Vzhledem se obě novinky podobají jako vejce vejci, ale liší se pochopitelně velikostí. Je to dáno jinou velikostí displeje. Galaxy S21 nabízí úhlopříčku 6,2 palce, Galaxy S21+ pak 6,7 palce.

16:31 – Zadní strana je u modelu Galaxy S21 plastová (polykarbonát), u pluska skleněná.

16:28 – U modelu Galaxy S21 nalezneme na zadní straně tři fotoaparáty. Základem je hlavní senzor s rozlišením 12 MPx, který se chlubí ostřením Dual Pixel a optickou stabilizací (F1,8). Dále je k dispozici 64MPx teleobjektiv se světelností F2,0, jenž stačí až na trojnásobné optické přiblížení. V kombinaci s digitálním přiblížením je k dispozici 30násobný Space Zoom. Posledním fotoapaátem na zadní straně je 12MPx ulraširokoúhlý objektiv se záběrem 120°, ten se chlubí světelností F2,2.

16:24 – Obě novinky zaujmou hned na první pohled svým vzhledem, platí to především o zadní straně. Na ní jsou totiž fotoaparáty umístěny na vystouplém ostrůvku, který je navíc zvýrazněn ještě odlišnou barvou. Samsung tím chce dát jasně najevo, jak jsou fotoaparáty u nových modelů důležité. Jde v podstatě o prodloužení kovového postranního rámu.

16:22 – Hned na začátku prezentace chytrých telefonů Samsung zdůraznil, že 5G konektivitu považuje již za samozřejmost. Nebude tedy za příplatek, ale rovnou zákazníci příslušný modul pro příjem sítí páté generace dostanou v základním balení.

Samsung Galaxy S21 a Galaxy S21+

16:20 – Na řadě jsou chytré telefony! Jako první se ukazují modely Galaxy S21 a Galaxy S21+.

16:19 – „Zvuk je bohatší, čistší a plnější,“ neskrývali zástupci jihokorejského elektronického gigantu nadšení z nových sluchátek. Je to dáno tím, že model Galaxy Buds Pro je jako vůbec první vybaven dvoupásmovými reproduktory – 11mm basovým a 6,5mm výškovým.

16:17 – Výrobce slibuje výdrž až 21 hodin, započítáno pochopitelně s dobíjením prostřednictvím dodávaného pouzdra. Bez pouzdra činí výdrž stále solidních osm hodin. Se zapnutým ANC výdrž klesne až na 18 hodin, respektive na pět hodin bez pouzdra.

16:16 – Nechybí zvýšená odolnost proti potu IPx7. Sluchátkům tak nevadí ani déšť, a dokonce vydrží i ponoření pod vodní hladinu. Maximálně však po dobu půl hodiny.

Představení sluchátek Samsung Galaxy Buds ProVideo: archív výrobce

16:15 – Vnější strana sluchátek ukrývá dotykový senzor, jehož prostřednictvím je možné ovládat přehrávání a další funkce sluchátek.

16:13 – Sluchátka nabízí technologii Active Noise Cancelling (ANC), která dovede automaticky potlačit hluk v okolí. Zajímavé je, že na rozdíl od předchozích modelů, je celý systém daleko inteligentnější. Například když sluchátka detekují váš hlas, automaticky zapnou ambientní režim, abyste slyšeli svůj hlas i ostatní. A když konverzaci ukončíte, opět zapne ANC.

16:11 – Proti konkurenčnímu modelu AirPods Pro jsou sluchátka Galaxy Buds Pro daleko kompaktnější, v podstatě zapadnou do ucha a netrčí z nich žádný „ocásek“, jako je tomu u modelu od Applu.

16:09 – Už nyní je jasné, že sluchátka se budou vedle stříbrné barvy nabízet také ve fialovém provedení.

16:08 – Jak jsme u modelů Buds již zvyklí z předchozích generací, opět jde o bezdrátové špunty, u kterých není spojené ani pravé sluchátko s levým. Název novinky napovídá, že půjde o konkurenta pro ty nejlepší špunty od Applu – sluchátka AirPods Pro.

Sluchátka Galaxy Buds Pro 

16:05 – Samsung nás bude napínat, na telefony si počkáme. Jako první se ukazují sluchátka Galaxy Buds Pro. 

16:02 – Samsung hned na úvod formou pozvánek připomněl předchozí generace svých prémiových chytrých telefonů řady Galaxy S. Všechny modely naleznete i v našem dřívějším článku:

Od hranaté konstrukce k líbivým křivkám. Jak se měnily nejlepší mobily od Samsungu

Mobil

16:00 – Přesně úderem 16. hodiny podle plánu premiéra nových telefonů odstartovala.  

15:50 – Samsung zpravidla ukazuje své vlajkové lodi mezi chytrými telefony zpravidla až v únoru, krátce před největším mobilním veletrhem MWC ve španělské Barceloně. Letos je ale vše jinak, kvůli pandemii koronaviru se MWC posunulo až na červen. Patrně i kvůli tomu se Samsung rozhodl, že nebude na nic čekat a velkou tiskovku naplánoval již na dnešek.

15:47 – Samsung uspořádal velkou tiskovou konferenci již minulý týden, tehdy ale prim hrály televizory. [celá zpráva]

Záznam: Představení nových televizorů SamsungVideo: Samsung

15:45 – Tiskovka společnosti Samsung zasvěcená mobilům by měla odstartovat úderem 16. hodiny středoevropského času.

Co umí loňské top modely?

V loňském roce ukázal Samsung hned tři prémiové smartphony řady S. Model Galaxy S20 nabízí 6,2palcový displej. Větší bratříček Galaxy S20+ má pak 6,7palcovou obrazovku. To nejlepší ve stávající nabídce pak nabízí Galaxy S20 Ultra, který disponuje 6,9palcovou úhlopříčkou. Rozlišení je ve všech provedeních Quad HD+.

Vedle hlavního senzoru mají všechny tři telefony na zadní straně také teleobjektiv, širokoúhlý objektiv a ultraširokoúhlý objektiv. Mezi jednotlivými fotoaparáty je možné dle libosti přepínat.

Všechny modely jsou navíc připraveny na éru 5G, je s nimi tedy možné přijímat nejnovější generaci mobilního internetu. Ta je však v České republice dostupná jen v několika městech. Řada Galaxy S20 nabízí displej s technologií 120 Hz, díky čemuž umožňuje velmi plynulé překreslení pohybu.

Smartphony řady Galaxy Note20 naživoVideo: Novinky

Chytrý telefon Galaxy S20 Ultra od společnosti SamsungVideo: archív výrobce

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám