Hlavní obsah

Extrémně tenké a stylové. Takové jsou televizory Samsungu pro rok 2021

Novinky, Miloslav Fišer

Samsung je vůbec prvním technologickým výrobcem, který v letošním roce odhalil novinky. Na akci nesoucí název „První pohled 2021“ hrály prim nové televizory, k vidění jich bylo hned několik. Jihokorejský elektronický gigant ukázal také řadu šikovných vychytávek, které letošní modely nabídnou. Novinky.cz sledovaly celou slavnostní akci v on-line reportáži.

Záznam: Představení nových produktů SamsungVideo: Samsung

 
Článek

17:59 – Tisková konference je u konce. 

17:57 – Informace o dostupnosti a cenách pro český trh budou oznámeny až později.

17:56 – Samsung se u modelů Micro LED zaměřil také na kvalitu zvukové reprodukce. Všechny nové televizory se tak chlubí technologií Majestic Sound s prostorovým provedením 5.1. Nepotřebují k tomu přitom žádné externí reproduktory.

17:55 – Kvůli velikosti obrazovky Samsung vylepšil také inteligentní funkce systému Smart TV. „K dispozici je například funkce 4Vue (Quad View), díky níž lze na obrazovce zobrazit až čtyři samostatné obrazy z různých zdrojů. K televizi lze připojit různá externí zařízení, což ocení například hráči – mohou si zobrazit jednotlivá okna nebo například různé pohledy na tutéž scénu, vše ve vynikající kvalitě s vysokým rozlišením,“ vyzdvihli zástupci podniku.

Foto: archív výrobce

Micro LED

Foto: archív výrobce

Micro LED

17:52 – Novinkám se rozhodně nedá upřít líbivý vzhled. Designové provedení Monolith totiž nabízí poměr obrazovky k tělu v hodnotě přes 99 % – v praxi tak není vidět skoro žádný rámeček, jen samotný obraz.

17: 50 – „Všechny novinky této řady jsou vybaveny mikrometrovými LED diodami, díky nimž není zapotřebí podsvícení a barevné filtry známé z konvenčních LED obrazovek. Micro LED diody produkují vlastní světlo a díky tomu obraz vyniká špičkovým barevným podáním a jasem. Skládá se ze 24 milionů samostatně ovládaných diod,“ popsali technickou stránku věci zástupci jihokorejského elektronického gigantu.

Začátek nové éry s technologií Micro LED

17:48 – Technologii Micro LED představil Samsung již dříve, letos se ale vůbec poprvé objeví v televizorech pro běžné spotřebitele. K mání přitom budou doslova obří modely s úhlopříčkou 110 a 99 palců (279 a 251 cm). Menší verze pak budou k dispozici koncem roku.  

17:46 – Mezi lifestylové televizory patří také modely The Serif, The Sero, The Terrace nebo The Premiere, těm se však výrobce na akci více nevěnoval.

Foto: archív výrobce

The Frame

Foto: archív výrobce

The Frame

17:45 – U nového Framu nebude chybět přístup do internetové galerie Art Store, v níž si lze vybrat z více než 1400 pečlivě volených uměleckých děl. O kurátorství se stará umělá inteligence, která při výběru navíc zohledňuje osobní vkus majitele. To přijde vhod ve chvílích, kdy zrovna nekoukáte na film ani televizní pořad, jednoduše proměníte The Frame na obraz.

17:44 – Odnímatelný rámeček modelu The Frame se bude dodávat v pěti barevných variantách a ve dvou odlišných stylech – Modern a Beveled.

17:43 - Řeč je například o modelu The Frame, který přišel na trh už v roce 2017. Verze pro rok 2021 vychází z tradiční podoby tohoto modelu, nabízí ovšem více funkcí a tenčí provedení. „V porovnání s předchůdci je nový typ o polovinu štíhlejší, což odpovídá standardnímu obrazovému rámu,“ pochlubili se zástupci jihokorejského elektronického gigantu.

Důraz na design

17:41 – Nových modelů se dočkáme také u lifestylových řad televizorů – zájemci se mohou těšit na nový design i tvary.  

Foto: archív výrobce

Neo QLED

17:37 – Vyzdvihnout si zaslouží také zvukové vlastnosti a funkce, například dynamickou technologii Object Tracking Sound (OTS) Pro, díky níž prostorový zvuk odpovídá pohybu objektů na obrazovce, nebo systém SpaceFit Sound, který analyzuje okolí televize a upraví zvuk na míru místnosti, v níž se přístroj nachází.

17:36 – Další předností je Slim One Connect box, tedy systém připínání kabelů na zadní stranu televize, takže kabely neruší oko diváka a snadněji se instalují.

17:33 – Použití nové technologie Neo QLED nicméně uvidí nicméně ještě dříve, než samotný televizor zapnou – přístroje jsou díky vylepšenému standardu daleko tenčí, protože diody Quantum Mini LED dosahují jen 1/40 výšky běžné LED diody. „Místo obvyklé technologie, kdy se světlo rozptyluje čočkou a každá dioda je připevněná samostatně, využívá systém Quantum Mini LED tenoučkých mikrovrstev pro větší počet diod současně,“ vysvětlili zástupci Samsungu.

Foto: archív výrobce

Neo QLED

17:32 – Jihokorejský elektronický gigant slibuje, že půjde „o úplně nový level obrazové kvality“. „O precizní práci obrazovky se stará technologie Quantum Matrix a výkonný obrazový procesor Neo Quantum Processor optimalizovaný přímo pro modely Neo QLED,“ prohlásili zástupci podniku.

17:30 – Neo QLED má představovat to nejlepší, co je možné od Samsungu zakoupit, k mání přitom budou modely s 8K (QN900A) a 4K (QN90A) rozlišením. „Díky novému světelnému zdroji Quantum Mini LED se technologie QLED dostává na novou kvalitativní úroveň,“ prohlásili zástupci Samsungu.

Luxusní řada Neo QLED

17:28 – První odhalenou televizní novinkou je Samsung Neo QLED. 

Foto: archív výrobce

Neo QLED

Foto: archív výrobce

Neo QLED

17:22 – V roce 2022 se Samsung chystá rozšířit funkci Voice Guide, tedy hlasovou instruktáž pro lidi s poruchami zraku, i do dalších produktových kategorií. „Nadále budeme rozvíjet systémy umělé inteligence, aby si televize Samsung mohl užít opravdu každý,“ prohlásili zástupci jihokorejského elektronického gigantu na dnešní tiskovce.

17:20 – Samsung nás napíná. Žádný televizor ještě neukázal, místo toho se věnuje funkcím, které budou jeho přístroje nabízet. Řeč je například o vychytávkách pro uživatele se speciálními potřebami. Nové televize tak nabídnou například funkce Caption Moving, Sign Language Zoom nebo Multi-Output Audio, které ocení lidé s poruchami či ztrátou zraku a sluchu.

17:16 – Samsung se zavázal, že podobně jako i někteří konkurenti hodlá systematicky pracovat na zmenšování celkové uhlíkové stopy při výrobě televizí. Kromě toho budeme usilovat o nižší spotřebu a využití většího množství recyklovaných materiálů v celé TV řadě. Nové ovladače a upravené balení má být prvním krokem v chystaném procesu.

Ovladač se solárními články

17:12 – „Jde o první inovaci tohoto druhu, která umožní během sedmi let ušetřit až 99 milionů AAA baterií,“ pochlubili se zástupci Samsungu na slavnostní akci s tím, že při vývoji dálkového ovladače upravil podnik výrobní proces tak, aby se daly použít plasty z recyklovaných lahví, takže ovladač obsahuje 24 % recyklovaného materiálu.

17:10Ještě než nám Samsung ukáže nové televizory, představil nový typ ovladače. Ten je zajímavý především integrací solárních článků, díky kterým se může dobíjen venkovním i interiérovým světlem nebo přes USB port. Tím chce opět Samsung snížit vliv běžné elektroniky na planetu.

Foto: archív výrobce

Nový ovladač

17:07 – Na základě zpětné vazby od zákazníků tak podnik rozšíří svou koncepci „Eko-balení“ na všechny modely televizní řady Lifestyle a většinu řady Neo QLED pro rok 2021. V rámci tohoto udržitelného řešení lze upcyklovat – tj. recyklovat s vyšší hodnotou – až 200 tisíc tun vlnité lepenky ročně. Zmenšením textu a grafiky na balení navíc šetříme inkoust na olejové bázi, který se na obalech televizí tradičně používá.

17:05 – Hned na úvod slavnostní akce zástupci společnosti Samsung zdůraznili, jak je pro ně důležitá ekologie. Ta bude hrát u nových televizorů daleko větší roli, než tomu bylo v minulých letech.

17:00 – Přesně podle původních plánů odstartovala akce úderem 17. hodiny středoevropského času.

Co bude k vidění?

Ještě před začátkem akce se snažil Samsung držet všechny informace o chystaných novinkách pod pokličkou. Jihokorejský elektronický gigant nicméně pravidelně odhaluje nové designové modely zkraje kalendářního roku, nejčastěji na veletrhu CES v americkém Las Vegas.

Letos však kvůli pandemii koronaviru se akce uskuteční on-line, a tak jihokorejský elektronický gigant evidentně zvolil vlastní prezentaci novinek.

Pozvánka společnosti Samsung na akci První pohled 2021Video: archív výrobce

V loňském roce strhávaly pozornost především designové televizory. Řeč je například o modelu Frame, který na první pohled připomíná spíše nějaký obraz, a to především díky masivním rámečkům.

Na zdi najde tento televizor využití i ve chvílích, kdy zrovna nesledujeme televizní filmy nebo seriály, může totiž v režimu Art zobrazovat umělecká díla v digitální podobě - včetně obrazů a fotografií - a dokáže tak proměnit obytný prostor v uměleckou galerii.

Foto: archív výrobce

The Frame

Serif TV je také uměleckým skvostem, byl vyvíjen ve spolupráci s pařížskými designéry, bratry Ronanem a Erwanem Bouroullecovými. Ti patří v nábytkářském světě designu k těm nejslavnějším průmyslovým návrhářům.

K obohacení funkčnosti byl televizor Serif také doplněn o režim Ambient, který přináší informace, jako je přehled zpráv či aktuální počasí, ve chvíli, kdy zrovna nesledujete žádný film ani televizní vysílání. Přístroj zároveň dokáže zobrazovat umělecká díla, po vypnutí obrazovky se tak televizor přirozeně začlení do jakéhokoli obytného prostoru.

Foto: archív výrobce

The Serif TV

Loni se představil také první vertikální televizor zvaný The Sero, který má vespod užší stranu - ta delší trčí směrem vzhůru. Jeho vertikální konstrukce dovoluje sledovat videa natočená na výšku bez otravných černých rámečků okolo. Když pak chcete koukat na klasické filmy nebo televizní vysílání, jednoduše necháte podstavec, aby přístroj překlopil širší stranou směrem k zemi.

Právě kvůli netradiční konstrukci se výrobce zaměřil například i na zvukové schopnosti této novinky. Celkem jsou k dispozici čtyři reproduktory, nicméně hrají však vždy pouze dva podle toho, jak je zrovna televizor nakloněn.

Foto: archív výrobce

Televizor The Sero

Reklama

Související témata:

Související články

Unikátní televizor funguje i na zahradě

Televizory jsou rok od roku chytřejší a nabízejí více funkcí. Vůbec poprvé se ale na pultech obchodů objevuje voděodolný model. Společnost Samsung totiž počítá...

Výběr článků

Načítám