Hlavní obsah

Objem plateb přes chytré mobily stoupne o 1000 procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Objem plateb prováděných pomocí chytrých telefonů v kamenných obchodech se letos celosvětově zvýší o více než 1000 procent. Mobilní peněženka sice nenahradí tu tradiční, ale rok 2015 bude znamenat zlomový krok zákazníků směrem k platbám pomocí chytrých telefonů. Ve své předpovědi to uvedla společnost Deloitte.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Ilustrační foto

Článek

K mobilním platbám budou uživatelé využívat zhruba desetinu všech chytrých mobilů, v polovině loňského roku to bylo zhruba půl procenta. „Očekáváme, že rok 2015 bude prvním rokem, kdy dojde k vyřešení všech hlavních požadavků na mobilní technologie a platby pomocí chytrých telefonů tak budou jednodušší a jejich zabezpečení bude uživatelsky vstřícné," uvedl v tiskové zprávě partner Deloitte Zdeněk Křížek.

Trh s novějšími verzemi chytrých telefonů poprvé přesáhne jednu miliardu. V roce 2015 se celosvětově prodá 1,35 miliardy chytrých telefonů, ale více než miliarda z nich budou jen obměny, tedy nové telefony pro ty, kteří už chytrý telefon mají.

V roce 2015 se na zavádění technologií víc soustředí spíš podniky a nastane obrat desetiletí trvajícího opačného trendu, kdy se k zavádění technologií jako chytré telefony s velkými obrazovkami a tablety uchylovali v první řadě jednotliví spotřebitelé.

Deloitte předpovídá, že technologie jako 3D tisk, internet věcí nebo drony zamíří nejprve do firem, kterým pomohou dosahovat větších zisků. Celkem 60 procent ze zhruba jedné miliardy bezdrátových přístrojů bude směřovat do firem. Celkově zákazníci podle očekávání firmy za tato zařízení utratí deset miliard dolarů.

Reklama

Výběr článků

Načítám