Hlavní obsah

O registračních SMS nám nikdo neřekl, odmítli operátoři kritiku Babiše

Kdo může za páteční kolaps registračního systému pro očkování proti covidu-19? Premiér Andrej Babiš (ANO) ukázal prstem na tuzemské operátory. Ti ale jakoukoliv kritiku odmítají, prý se o požadavcích státu na registrační SMS zprávy dozvěděli až v pátek ráno. A tvrdí, dopředu tedy s nimi nikdo celou problematiku nekonzultoval. Novinkám to řekl Jiří Grund, výkonný ředitel Asociace provozovatelů mobilních sítí, jejímiž členy jsou O2, T-Mobile i Vodafone.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Lidé napříč republikou si v pátek ráno stěžovali, že jim nechodí potvrzovací SMS zprávy, které jsou nezbytné k tomu, aby se mohli zaregistrovat do pořadníku na očkování. Babiš však na pátečním briefingu prohlásil, že vina není na straně vlády.

„Dnešní den je pro operátory stejný provoz jako na Silvestra, odchází 40 tisíc esemesek,“ prohlásil premiér s tím, že na případné prodlevy se mají lidé dotazovat přímo svých operátorů.

Babiš: Systém nezkolaboval. Byl přetížen

Koronavirus

Operátoři: Premiér plete jablka s hruškami

Ti to ale odmítají a tvrdí, že premiér plete „jablka s hruškami“. Potvrzovací SMS zprávy se totiž od těch standardních značně liší, jde v podstatě o službu, která je upřednostňována před ostatními zprávami.

Stejnou prioritu mají například potvrzovací SMS zprávy pro internetové bankovnictví. Když si takovou službu banka u operátora objedná, počítá se s určitým zatížením služby a s tím, že uživatelé získají SMS zprávu obratem.

U standardních SMS zpráv tomu ale tak není. „Když na Silvestra posíláte SMSku svým rodičům, zkrátka neřešíte, zda přijde za pět sekund nebo za dvě minuty,“ vysvětlil novinkám Grund.

„Kapacita fronty – tedy kolik SMS za sekundu sítí projde – je věcí firmy ATS Praha, která pro stát SMS ověřování zajišťuje. Kdyby si dopředu objednala u operátorů větší kapacitu, k žádnému zahlcení by nedošlo,“ vysvětlil ředitel asociace.

Blatný: Operátoři poslali víc SMS než na silvestra

Domácí

Neobjednali dostatečnou kapacitu

Protože se tak ale nestalo, došlo podle Grunda k přehlcení systému. Pracovníci Chytré karantény před polednem informovali, že rezervační systém rozesílá PIN kódy postupně: „V tuto chvíli je ve frontě více než 40 000 SMS, operátoři rozesílají rychlostí 20 SMS za sekundu.“

„Rychlost odesílání má ATS takovou, jakou si u operátorů objednal. Možná by příště pomohlo, kdyby operátorům stát o nápadu požadovat SMS ověření řekl dříve než hodinu po spuštění systému,“ odmítl kritiku Grund.

Tvůrce rezervačního systému: Žádný kolaps nebyl, chyby jsme odstranili

Domácí

Zdůraznil přitom, že přehlcení systému si všimli technici operátorů okamžitě sami, a tak všichni ještě před upozorněním navýšili automaticky rychlost na 50 SMS za sekundu. Jen díky tomu se podařilo odesílání ověřovacích SMS zpráv urychlit.

Operátory měl podle informací Novinek obvolávat s žádostí o navýšení kapacity sítě přímo ředitel Národní agentury pro komunikační a informační technologie (NAKIT) Vladimir Dzurilla, byť správně se o to měla postarat ATS Praha.

Stalo se tak ale až poté, co začal mít systém problémy. Že až Dzurillův zásah byl vlastně první kontakt státu s operátory v této záležitosti, Novinkám potvrdil zdroj přímo z řad operátorů, který si však nepřál být jmenován.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám