Hlavní obsah

Nové mobily možná už brzo nahradí hudební nástroje

TOKIO

Japonci vymysleli způsob, jak z obyčejných mobilů udělat hudební nástroj. Výrobce počítačových her se spojil s hlavní místní mobilní sítí a nabídl jejím uživatelům, aby zkusili přes mobil koncertovat, napsala agentura Reuters.

Článek

K aktivování zvuku musí mobilní muzikant pohybovat prstem před infračerveným portem svého telefonu. Senzor může být použit i k synchronizaci mobilů několika uživatelů, takže vznikne množství zvuků orchestru.

Hudebník zaměstnaný u firmy Taito, který si říká Tricky, řídil provedení Mozartovy Malé noční hudby na nedávné tokijské výstavě her přímo před zraky zmatených návštěvníků.

"Zvuk je spouštěn ve chvíli, kdy senzor telefonu zjistí libovolný pohyb," vysvětlil Tricky. "Nezáleží, zda hrajete zvuk flétny, houslí nebo violoncella. Přidat se může každý a hraje tak dlouho, dokud je do seance připojen," dodal.

Podle společnosti Taito už technicky zkušení zákazníci nemají zájem o aplikace, které dříve držely obchodování, jako je například distribuce hudby, mobily s televizemi či s kamerami.

Hraní her a elektronické placení za zboží přes mobil je v Japonsku běžnou věcí. Japonsko bylo v roce 2007 čtvrtým největším trhem s mobily na světě, po USA, Číně a Indii. Mobily jsou zde používány k placení v hracích automatech, při koupi lístku na vlak či nápojů.

Reklama

Související témata:

Související články

Mobily se budou dobíjet pohybem lidského těla

Budoucnost klepe na dveře a klasické nabíječky pro kapesní přístroje v ní nemají místo. V to aspoň doufají lidé z uskupení M2E Power. Pracují na technologii...

Výběr článků

Načítám