Hlavní obsah

Mobily se budou dobíjet pohybem lidského těla

Právo, Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Budoucnost klepe na dveře a klasické nabíječky pro kapesní přístroje v ní nemají místo. V to aspoň doufají lidé z uskupení M2E Power. Pracují na technologii pro dobíjení mobilní elektroniky pomocí pohybu lidského těla. A funguje to, hlásí M2E nyní.

Článek

Už za rok chce firma prodávat zařízení, které bude shromažďovat energii vznikající při chůzi. Doplní tak šťávu všem malým kapesním zařízením od mobilů po GPS navigátory. Abychom si z mobilu déle zavolali na jedno nabití, budeme muset ujít pořádný kus pěšky.

Pro půlhodinový až hodinový rozhovor (podle typu přístroje) je nutné šlapat (nebo se jinak hýbat) asi šest hodin. Dobíjení by mělo probíhat neustále, na pozadí. Na zádech si tak poneseme adaptér, který bude kontinuálně posílat energii do mobilního přístroje. Až bude úplně nabit, proces se automaticky přeruší.

Zařízení od M2E pak bude shromažďovat energii ve svých vnitřních bateriích. Pak ji opět využije pro dobíjení. M2E Power už vede diskuse s výrobci mobilů. Chce je přesvědčit, aby jejich technologii integrovali přímo do mobilů.

Pokud by byli v přesvědčování úspěšní, pak by se „věčné“ mobily už bez klasických nabíječek objevily na trhu do dvou let. Dnes firma testuje podobná zařízení, která by si brala energii z pohybu automobilů. V dlouhodobém měřítku chce své dobíječky montovat do elektromobilů a hybridních vozů.

Ekologická elektronika dneška
Kravata, která napájí mobil pomocí slunce
Solární panely se objevují v bundách, čepicích, dokonce i batozích. Slouží k dobíjení našich nezbytných elektronických pomocníků. Vědci z Univerzity státu Iowa přišli s unikátním nápadem. :. Oblečení se solárním napájení. Zdroj: ArchivSolární panely vetkali do kravaty. Ta je díky nové technologii výroby dokonale ohebná. Na její zadní stranu se vešla kapsička pro mobil, kde se přístroj může za světla dobíjet.
Televize se solárním pohonem
Ekologové jásají, elektrárny zuří. Tak by jednou mohl vypadat svět, kde elektronika funguje i bez zásuvek. Dobíjela by se totiž přes vlastní solární panely. Jeden z průlomových kousků právě z této kategorie přístrojů demonstroval japonský Sharp.:. Televizor Sharp je poháněn solární energií.Světu ukázal pravděpodobně první televizi, která čerpá energii ze slunce. Nevýhody jsou ale zřejmé – v noci přístroj nezapneme. Navíc si budeme muset v bytě udělat prostor pro rozměrný solární panel. Pro koho by byla televize určena? Podle Sharpu pro nejchudší obyvatele světa s příjmem dvou dolarů na den (asi 30 Kč).

Počítačové firmy myslí na ekologii

I počítačové firmy si uvědomují, že ekologie je důležitá. Důkazem může být firma Intel, která se rozhodla stimulovat vývoj obnovitelných zdrojů energie a poptávku po nich. Proto zakládá společně s dalšími investory firmu SpectraWatt. Nová společnost bude vyrábět a dodávat fotočlánky výrobcům solárních modulů.

Mimo pokročilé technologie solárních článků se SpectraWatt zaměří i na inovace současných výrobních procesů a postupů, které sníží náklady na fotovoltaický proces výroby elektrické energie.

V druhé polovině roku 2008 zahájí SpectraWatt v Oregonu výstavbu nové výrobní haly, která bude přímo určena pro výzkum pokročilých technologií. První dodávky pak lze očekávat v polovině roku 2009.

Reklama

Související články

Nokia odkoupí celý operační systém Symbian

Finská Nokia získala souhlas všech ostatních akcionářů společnosti Symbian s tím, že jí své podíly odprodají. Jako poslední na její nabídku kývl korejský...

Výběr článků

Načítám