Hlavní obsah

Nokia bude hlavním dodavatelem 5G technologií pro britskou BT

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn/Helsinky

Finský výrobce telekomunikačních zařízení Nokia uzavřel dohodu s největším britským telefonním operátorem BT a stane se jeho hlavním dodavatelem komponentů pro sítě páté generace (5G). Těží tak z nařízení, kterým britská vláda blokuje čínskou firmu Huawei, informoval dnes server BBC.

Foto: Sergio Perez, Reuters

Stánek společnosti Nokia na Mobile World Congress v Barceloně

Článek

Nokia britské firmě poskytne základnové stanice a antény, které umožní telefonovat a přenášet data. Výše kontraktu nebyla oznámena.

Nokia v současné době provozuje síť BT v širším Londýně, oblasti Midlands a na venkově. Díky nové smlouvě k nim přibude několik měst po celé Británii včetně Cambridge nebo Southamptonu. Podle agentury Reuters tak bude pokryto 11 600 míst.

Francie během pár let de facto vyloučí Huawei z 5G sítí

Mobil

Londýnská vláda v červenci kvůli obavám o bezpečnost zakázala využívat od příštího roku při výstavbě komunikačních sítí páté generace technologie firmy Huawei. Už použité komponenty musejí být do roku 2027 odstraněny. Kromě Nokie to otevírá cestu i švédskému Ericssonu.

Také český Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) považuje technologie čínských firem Huawei i ZTE, jež se ucházejí o kmitočty pro sítě 5G, za bezpečnostní riziko.

Premiér Andrej Babiš a americký ministr zahraničí Mike Pompeo podepsali deklaraci, jejímž cílem je vybudovat takové 5G sítě, které „chrání před neautorizovaným přístupem” a „zajistí občanům soukromí”.

Česko v aukci nabízí nejméně frekvencí v Evropě, varují operátoři

Mobil

Revoluce jménem 5G

5G změní úplně všechno – a půjde o mnohem dramatičtější změny než ty, které si spojujeme s nástupem bezdrátových technologií. Standard 5G totiž nebude sloužit pouze pro připojení počítačů a mobilů k internetu. Využívat jej budou i chytré přístroje, které se postupně zabydlují v tuzemských domácnostech.

Nová generace mobilního internetu najde uplatnění například v dopravě, virtuální realitě, sportu, ale také v oblasti zdraví.

Stejně tak se k 5G sítím budou připojovat chytré pračky a ledničky, ale například také autonomní automobily – pro jejich rozvoj je rychlé a stabilní připojení k internetu na cestách klíčové.

I když se tak 5G může zdát pouze jako další mobilní standard, ve skutečnosti budou jeho přínosy daleko větší. Pátá generace mobilních sítí zpřístupní podle studií Ericssonu vysokorychlostní internet až pro miliardu lidí a zařízení. A co víc, umožní rozmach moderních technologií.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám