Hlavní obsah

Nokia 3310 vznikla hned dvakrát. První se ukázala před 20 lety

Novinky, lez

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Barevný displej, USB konektor a kompaktnější konstrukce. To jsou hlavní přednosti, na které láká Nokia 3310. Bavíme se však o novodobém modelu, který je aktuálně k mání v tuzemských i zahraničních obchodech. Původní originál si odbyl premiéru před 20 lety a vypadal úplně jinak.

Foto: Archív výrobce

Novodobá Nokia 3310

Článek

Psal se rok 2000, když finská Nokia uvedla na trh tehdy svůj nejnovější počin – mobilní telefon s ikonickým designem, který si většina lidí pamatuje dodnes.

Do prodeje se model 3310 dostal v září, tedy v naprosto ideální dobu, na začátku předvánoční nákupní horečky. A sluší se připomenout, že horečka v případě tohoto modelu pokračovala i v následujících letech.

Aby také ne, když je Nokia 3310 jedním z nejúspěšnějších přístrojů na trhu co do prodaných kusů. Cifře 136 milionů – přesně tolik lidí si tento dnes již legendární model koupilo – totiž nedokážou konkurovat ani slavné iPhony a nejnovější přístroje od jihokorejského Samsungu.

Foto: archív výrobce

Původní Nokia 3310

Právě nebývalý úspěch byl patrně jedním z hlavních důvodů, proč se společnost HMD Global, která přístroje značky Nokia v současnosti vyrábí, rozhodla před dvěma roky uvést do prodeje jeho následovníka se stejným jménem.

Skoro se chce říci, že na slavného předchůdce odkazuje novinka snad jen jménem. Tytam jsou ostře řezané linie, nahradily je zaoblené linky a celkově velmi úzká konstrukce. Popravdě nebýt tradičního bílého rámečku, který obklopuje displej a plynule přechází až do oblasti tlačítek, k legendě by novinku přirovnal patrně jen málokdo.

Nová Nokia 3310 nicméně zachovává tradiční konstrukci. Zhruba půlku těla tak zabírá displej a druhou pak klasická tlačítková klávesnice.

Holínky i toaletní papír. Nokia existuje již 155 let

Mobil

Uvnitř přístroje se událo také mnoho změn. Alespoň v rychlosti připomeňme, že předchůdce měl 1,5palcový displej s rozlišením 84 x 84 obrazových bodů. A byl vcelku pochopitelně černobílý. Novinka je již barevná, je větší (2,4 palce) a navíc má i vyšší rozlišení – 240 x 320 pixelů.

Tím přehled vylepšení pochopitelně nekončí. Na zadní straně přibyl fotoaparát s rozlišením 2 MPx, který dokáže i natáčet videa. Přístroj je navíc možné snadno připojit k počítači prostřednictvím dodávaného USB kabelu. Poslouží také jako multimediální přehrávač, především hudbu je možné uložit na paměťovou kartu.

Pamětníky jistě potěší i fakt, že výrobce nezapomněl předinstalovat populární hru Had. V obchodech se reinkarnovaná Nokia 3310 nabízí od 1200 Kč.

Foto: archív výrobce

Novodobá Nokia 3310

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám