Hlavní obsah

Němci vyšetřují, zda Apple nezneužívá svého dominantního postavení na trhu

Berlín

Německý antimonopolní úřad začal vyšetřovat, zda americký výrobce elektroniky Apple nezneužívá svého dominantního postavení na trhu. Informoval o tom v pondělí v tiskové zprávě. Jde o podobné vyšetřování, jaké úřad v minulých měsících zahájil i s dalšími technologickými giganty, a sice s americkými podniky Facebook, Amazon a Google.

Foto: AP

BEZ KOMENTÁŘE: Podívejte se na nový iPhone 12 (červený) a iPhone 12 Pro (šedý)

Článek

Úřad může nyní využít nové právní úpravy, která v Německu začala platit a která je namířena právě proti velkým digitálním firmám. Zkoumat bude zejména to, zda Apple nemá zásadní vliv na více trzích.

„Na základě tohoto prvního kroku chce úřad v případném dalším řízení podrobněji posoudit konkrétní praktiky společnosti Apple. V tomto ohledu již úřad obdržel několik stížností, které se týkají potenciálně protikonkurenčních praktik.”

Šéfa Applu grilovali před soudem čtyři hodiny. Kvůli poplatkům v App Storu

Hry a herní systémy

Antimonopolní úřad sdělil, že jedna stížnost mu přišla od sdružení firem z reklamního a mediálního sektoru a týkala se toho, jak Apple se zavedením svého operačního systému iOS 14.5 omezuje sledování uživatelů. „Rádi s antimonopolním úřadem probereme náš přístup a těšíme se na otevřený dialog o jeho obavách,” reagoval Apple.

Z porušování antimonopolních zákonů firmu na konci dubna obvinila také Evropská komise (EK). Ta Applu zaslala seznam námitek a požaduje, aby firma vysvětlila, jakým způsobem uplatňuje pravidla ve svém on-line obchodě App Store.

Reklama

Výběr článků

Načítám