Hlavní obsah

Nejvýkonnější mobilní čipset dostane sedm desítek mobilů

Novinky, huj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tím nejvýkonnějším mobilním čipsetem je Snapdragon 865 od společnosti Qualcomm. Do svých přístrojů procesory tohoto podniku nasazuje celá řada společností, jako jsou Samsung, Oppo, Sony, Asus či Xiaomi. Výrobce se nyní pochlubil, že špičkový čipset nabídne během nadcházejících měsíců na sedm desítek různých modelů.

Smartphony řady Samsung Galaxy S20 naživoVideo: Novinky

 
Článek

Zatímco některé smartphony s tímto čipsetem již byly představeny, jiné si premiéru teprve odbydou. Nejrychlejším procesorem je tak například vybavena série chytrých telefonů Galaxy S20 od společnosti Samsung.

Je však nutné zdůraznit, že se to netýká evropského trhu. Snapdragon 865 používají přístroje tohoto výrobce například v USA a na některých dalších trzích, kde jsou již k dispozici sítě 5G. Konkrétně v Česku se tak přístroj prodává s Exynosem 990, což je alternativa právě k vrcholnému modelu od Qualcommu.

Ještě se nezačal prodávat, a už je vyprodaný. Zájem o špičkový smartphone je rekordní

Mobil

Co budou nové telefony umět?

Pohled na specifikace výkonného procesoru od Qualcommu jasně ukazuje, co všechno budou umět nové mobily, které premiéra teprve čeká. Snapdragon 865 totiž může pohánět přístroje vybavené displeji s rozlišením až QHD+, které pracují na frekvenci až 144 Hz.

Napojeny mohou být fotoaparáty s rozlišením až 200 MPx, případně modely s nižším rozlišením 64 MPx, které by však v praxi měly nabídnout vyšší obrazovou kvalitu než 200MPx modely.

Foto: archív výrobce

Čipset Snapdragon 865 je aktuálně nejrychlejší na trhu.

Senzory by měly být schopné natáčet až 8K videa při 30 snímcích za sekundu, případně 4K záznamy při 120 fps. Samozřejmostí je podpora HDR.

Velmi bohatá bude také nabídka podporovaných komunikačních standardů. Ve výbavě by neměly chybět bezdrátové technologie Wi-Fi 802.11ax, WiGig 802.11ad či Bluetooth 5.1. Samozřejmostí je také podpora NFC či dvoupásmový GNSS přijímač pro připojení k sítím GPS, Glonass, Beidou, QZSS a Galileo.

Nubia chce všem vypálit rybník, chystá nejrychlejší telefon

Mobil

Výkonnostní špička

Alespoň v rychlosti připomeňme, že nový čipset je nástupcem loňského modelu Snapdragon 855 od Qualcommu. Ve srovnání s ním by měl být až o čtvrtinu výkonnější, což je zásluha nové generace jader nazývaných Kryo 585. Jde o osmijádrový čip, který se skládá z jednoho výkonného jádra taktovaného na 2,84 GHz, tří podpůrných jader s frekvencí 2,42 GHz a čtyř úsporných jader taktovaných na 1,8 GHz.

Polepšit by si telefony měly také v oblasti mobilní grafiky. Snapdragon 865 totiž nabídne nové grafické jádro Adreno 650, které slibuje až o 20 % vyšší výkon. K tomu by měla dopomoci mimo jiné podpora rychlejších pamětí LPDDR5.

Reklama

Související články

Na 5G internet budou lákat i levnější mobily

5G připojení je v současnosti výsadou především prémiových telefonů, které se v obchodech nabízejí za několik desítek tisíc korun. Už v příštím roce se však na...

Výběr článků

Načítám