Hlavní obsah

Nejvíc táhnou u Samsungu levnější mobily. Áčka byla trefou do černého

Novinky, bri

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prodeje mobilních telefonů v letošním roce výrazně stoupají, ovlivňuje je ale nedostatek čipů, bez něhož by byl růst ještě vyšší. Samsung nyní zveřejnil data, ze kterých je patrné, že lidé mají největší zájem o cenově dostupnější modely střední třídy.

Samsung Galaxy A52 a Galaxy A52 5GVideo: Novinky

 
Článek

„Loňské jaro představovalo pro trh s mobilními telefony šok, kdy se prakticky ze dne na den uzavřely obchody a veškerý prodej přešel na internet. Situace se začala zlepšovat ve druhém čtvrtletí a výrazně nad očekávání se dostala v druhém pololetí. Od začátku letošního roku sice stále zaznamenáváme vysoké prodeje, ale ovlivňuje je nedostatek čipů. V praxi bychom tedy mohli prodávat i více, ale nemůžeme,“ prohlásil Tomáš Balík, ředitel divize mobilních zařízení ve společnosti Samsung Elecronics Czech and Slovak.

Ten zároveň prozradil, že největší zájem je mezi lidmi o mobilní telefony v cenové relaci 7500 Kč až 10 000 Kč, do které spadá nejpopulárnější řada Samsungu Galaxy A. V dubnu byl tím vůbec nejprodávanějším smartphonem v portfoliu jihokorejského elektronického giganta Galaxy A52.

Z dražších modelů v ceně nad 15 000 Kč pak Samsung nejvíce prodával letošní novinku Galaxy S21. Ten se v obchodech nabízí aktuálně již od 22 490 Kč.

Představení chytrého telefonu Samsung Galaxy S21Video: Novinky

Samsung Galaxy A37 a A72Video: Novinky

Data Samsungu mají vcelku velkou vypovídající hodnotu, neboť tento výrobce má v Česku takřka poloviční tržní podíl, konkrétně podle dat agentury GfK připadlo na tuto značku v dubnu 45 % smartphonů prodaných na českém trhu, za celé čtvrtletí pak 38,3 %, což představuje meziroční nárůst o šest procentních bodů.

Z řádků výše je tedy patrné, že nová áčka byla trefou do černého. V obchodech je možné zakoupit tři různé modely – Galaxy A52, Galaxy A52 5G a Galaxy A72. I když se na první pohled může podle názvu zdát, že u prvních dvou je rozdíl pouze v nabízeném 5G připojení, ve skutečnosti nalezneme u obou smartphonů odlišností hned několik. A ty pochopitelně promlouvají i do výsledné ceny.

Smartphony a televizory táhly. Samsung vydělal 182 miliard korun

Internet a PC

Vůbec nejlevnější je tak Galaxy A52 ve variantě 6+128 GB, který je k dispozici v černé, bílé, modré a fialové barvě za 8999 Kč. V prodeji je tento telefon také ve variantě 8+256 GB v černé a modré barvě za 10 799 Kč.

Model Galaxy A52 5G se prodává s pamětí 6+128 GB a na výběr je z černé, modré, bílé a fialové barvy, přičemž cena činí 10 999 Kč. Vůbec nejdražší a zároveň největší z novinek je Galaxy A72. Ten se nabízí v konfiguraci 6+128 GB a v černém, bílém, modrém nebo fialovém provedení při ceně 11 999 Kč.

Foto: archív výrobce

Všechny tři novinky od Samsungu vedle sebe.

Foto: archív výrobce

Samsung Galaxy A52 a A72

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Prémiové smartphony nemusí být drahé

Ceny těch nejlepších smartphonů na trhu se v minulých letech šplhaly klidně i nad 50 000 Kč. Letos se však výrobci snaží ukázat, že i u citelně levnějších...

K mobilu televizor za 1 Kč. A nejde o chybu

Ještě relativně nedávno jsme mohli narazit na zajímavé akce, kdy bylo možné získat k nějakému novému televizoru chytrý telefon zadarmo. Doba se ale změnila,...

Výběr článků

Načítám