Hlavní obsah

Největší trh se smartphony rekordně roste

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Největším trhem s chytrými telefony je nepřekvapivě Čína. Podle nejnovějších dat čínské Akademie informačních a komunikačních technologií (CAICT) navíc dál rekordně roste. Jen v březnu se odbyt chytrých telefonů v Číně meziročně zvýšil o 67,7 procenta.

Foto: Athit Perawongmetha, Reuters

Ilustrační foto

Článek

V březnu se tak v nejlidnatější zemi světa prodalo 35,5 milionu přístrojů, o měsíc dříve to přitom bylo pouze 21,3 milionu chytrých telefonů. Za třetí měsíc letošního roku je to tedy stejná cifra, jako kdyby si v Česku za stejné období každý člověk koupil tři smartphony.

Ve své zprávě přitom pracovníci akademie tvrdí, že zatímco loni byl trh deformován koronavirovými opatřeními, letos se již apetit Číňanů k nákupům vrátil naplno – a možná ještě ve větší míře více než v minulosti.

Prodej smartphonů letos stoupne o 11 procent

Mobil

Informace o rostoucí poptávce po chytrých telefonech nasvědčují také tomu, že se „trh vrací k normálu“, což je rozhodně pro ekonomy dobrá zpráva.

Nelze ale předpokládat, že by se stejným tempem vyvíjely také ostatní světové trhy. V Číně mají totiž zcela minimální přírůstky nových pacientů s koronavirem, což se o zbytku světa rozhodně říci nedá.

Nejdůležitější mobilní trh loni klesl o více než 20 procent

Mobil

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám