Hlavní obsah

Největší mobilní veletrh nakonec nebude. Organizátoři se bojí koronaviru

Novinky, huj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Barcelona

Největší mobilní veletrh Mobile World Congress (MWC) se letos konat nebude, důvodem jsou obavy z šíření koronaviru 2019-nCoV. Ještě minulý týden přitom organizátoři ze svazu GSMA vystavovatele i návštěvníky uklidňovali, že se není čeho obávat. Výstava byla odvolána poprvé v 33leté historii, uvedla agentura Bloomberg.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

„V důsledku globálních obav ohledně epidemie koronaviru je nemožné veletrh letos uskutečnit,“ prohlásil šéf GSMA John Hoffman.

Jeho prohlášení bylo velmi překvapivé, neboť ještě minulý týden organizátoři celou situaci uklidňovali a tvrdili, že bezpečnost na veletrhu bude zajištěna. „Nejvhodnější bude, když se budeme řídit pokyny odborníků, vědců a zdravotnických orgánů. Podle nich se může Mobile World Congress konat úplně normálně,“ prohlásila například barcelonská starostka Ada Colauová.

Koronavirus je hrozbou pro největší mobilní veletrh, výrobci ruší účast

Mobil

Speciální bezpečnostní opatření

Svaz GSMA pak v dřívějším prohlášení ze začátku února ubezpečil, že v rámci letošního ročníku učiní taková opatření, aby zamezil šíření koronaviru. Návštěvníky i organizátory například vyzval, aby si nepodávali ruce, mezi jednotlivými výstupy řečníků se pak měl na pódiu vyměňovat mikrofon.

Jenže vystavovatelé tak optimističtí nebyli. Celá řada jich proto zrušila účast, například jihokorejské LG, švédský Ericsson, finská Nokia, Vodafone či Deutsche Telekom. „Oceňujeme, že svaz GSMA učinil v souvislosti s rizikem vše, co bylo v jeho silách. Vzhledem k tomu, že jako jeden z největších vystavovatelů na světě nemůže garantovat zdraví a bezpečí svých zaměstnanců, nebudeme se letošního ročníku účastnit,“ stojí v oficiálním prohlášení Ericssonu, podle kterého jeho stanoviště navštíví každý den tisíce lidí.

„Pečlivě jsme sledovali situaci po vypuknutí nového koronaviru s cílem učinit rozhodnutí o účasti na základě faktů, nikoliv na strachu a panice,“ stojí v oficiálním prohlášení podniku. „Zdraví a bezpečnost našich zaměstnanců je nicméně pro nás absolutní prioritou. Věříme, že uvážlivým rozhodnutím je zrušit naši účast na veletrhu.“

Nokia couvla, na největší mobilní veletrh kvůli koronaviru nepojede

Mobil

Lidé z Číny měli být v karanténě

Obavy mají jednotlivé společnosti především kvůli tomu, že na veletrh měla přicestovat celá řada Číňanů, právě v nejlidnatější zemi světa je přitom šíření koronaviru nejvážnější. Z čínských společností měl v Barceloně vystavovat například Huawei, ZTE či Oppo.

Zástupci ZTE uvedli již dříve, že na místě přijmou velmi přísné bezpečnostní opatření. Zaměstnanci tohoto podniku například z pevninské Číny měli přicestovat minimálně s dvoutýdenním předstihem, aby přesně takto dlouhou dobu mohli být v Barceloně v karanténě. Firma chtěla zároveň pravidelně dezinfikovat výstavní prostory.

Veletrh MWC 2020 se měl oficiálně v Barceloně konat od pondělí 24. do čtvrtka 27. února. S žádným náhradním termínem se v současné době nepočítá.

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám