Hlavní obsah

Na jižní Moravě jsou desítky mobilních vysílačů bez proudu

Praha

Na jižní Moravě jsou desítky mobilních vysílačů mimo provoz kvůli přerušené dodávce proudu. Několik základnových stanic v obcích Hrušky a Moravská Nová Ves tornádo zničilo. Operátoři na postižená místa instalují dieselové agregáty a mobilní základnové stanice. Vyplývá to z informací firem.

Zničené domy v Lužicích na HodonínskuVideo: Vladimír Klepáč, Právo

 
Článek

V síti Vodafonu kolem půl čtvrté ráno, kdy byla situace nejhorší, bylo napříč republikou téměř 100 vysílačů nefunkčních.

Nyní je to podle mluvčího Ondřeje Luštince zhruba 70 vysílačů, většinou kvůli výpadku napájení. Nejpostiženější bylo a je Hodonínsko a Břeclavsko.

„Naše vysílače v obcích Hrušky a Moravská Nová Ves byly fyzicky zničeny. Do těchto obcí jsme vyslali mobilní základnové vysílací stanice. Zároveň rekonfigurujeme naši síť, abychom pokryli postižené obce,” uvedl Luštinec.

FOTO A VIDEO: Apokalyptická cesta tornáda

Domácí

„Jde například o Moravskou Novou Ves. Obec Týnec už pokrytí díky dieselovému agregátu má. Do obce Lužice už jsme přivezli náhradní díly a vysílač právě opravujeme. Chceme pomoci i tím, že poskytneme naše služby lidem a firmám v nejvíce postižených oblastech zdarma," dodal Luštinec.

O2 ještě v noci na postižená místa vyslala techniky. Vysílače většinou nebyly významně poškozené, ale potýkají se s výpadky proudu, kdy záložní zdroje běží jen po omezenou dobu.

„Co se týče vysílačů, tak primárně se spouští 2G, aby si lidé mohli zavolat (3G a 4G by v nejvytíženějších lokalitách zbytečně čerpalo energii z diesel agregátů). Na většině míst by měl být signál dostupný,” řekla Kateřina Mikšovská z tiskového oddělení O2.

„Potíže ale mohou být v některých místech s kapacitou a lokálním přetížení sítě, kdy mnoho lidí volá v jeden čas. Proto také řešíme prioritizaci v síti pro složky jihomoravských hasičů,” dodala Mikšovská.

Foto: Vladimír Klepáč, Právo

Zničený dům v Lužicích.

Všem zákazníkům, kteří v postižených oblastech trvale žijí, nebude O2 do konce léta účtovat žádné poplatky za služby, které u nás využívají.

V T-Mobilu dopoledne zasedá krizový štáb, který situaci vyhodnocuje. Již v noci operátor poslal přes neziskovou organizaci ADRA dar pět milionů Kč na záchranné práce, základní potřeby pro zasažené domácnosti a odstraňování škod.

Organizátor sbírkyČíslo účtuVariabilní symbol
Český červený kříž333999/27002101
Diecézní charita Brno4211325188/68002002
Adra66888866/0300390
Diakonie Českobratrské církve evangelické2100691426/2010-
Dárcovské SMS
DiakonieDMS na číslo 87 777 ve tvaru: DMS DIAKONIEPOMOC 30; DMS DIAKONIEPOMOC 60; DMS DIAKONIEPOMOC 90
Diecézní charita BrnoDMS na číslo 87 777 ve tvaru: DMS DCHB 30; DMS DCHB 60; DMS DCHB 90
*cena dárcovské SMS je 30, 60 nebo 90 korun

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám