Hlavní obsah

Na iPhone od Applu si brousí zuby konkurenční mobily

Novinky, Miloslav Fišer

Minulý pátek se na trhu objevila po více než roce nová verze populárního komunikátoru iPhone. Po celém světě se na omlazenou a vylepšenou verzi čekaly několikahodinové fronty. Novinka by měla nabídnout rychlejší internet, nižší cenu a vestavěnou GPS navigaci. V ČR si však na oficiální představení iPhonu budeme muset ještě počkat. A nebo se poohlédnout po konkurenci.

Článek

Recenze v americkém tisku se shodují, že hlavní výhodou iPhonu 3G je rychlejší internet využívající sítě třetí generace. Stahování stránek je údajně dvakrát rychlejší než u původního modelu. Tuto funkci ale uvítají spíš majitelé iPhonů v 70 zemích, kde se začnou během roku prodávat, než Američané, protože 3G sítě nejsou v USA zdaleka tak rozšířené jako jinde ve světě.

Základní technické charakteristiky, vzhled i způsob ovládání pomocí dotykové obrazovky zůstávají u nového iPhonu zachované. Do řádu kosmetických změn patří jen o málo větší rozměry a hmotnost či zadní kryt z plastu. Výrobce zřejmě vyslyšel nářky uživatelů a nový model vybavil standardní zásuvkou na připojení vnějších sluchátek a zmenšil adaptér na nabíjení baterií. Nespornou novinkou je funkce pro příjem signálu GPS nahrazující dosavadní "pseudonavigaci" pomocí buněk mobilní sítě.

:. Vyplatí se na iPhone čekat neskutečné fronty?!

HTC touch Diamod aneb iPhone s Windows

Komunikátor obsahuje zabudovaný GPS modul pro satelitní navigaci. Další vybavení zahrnuje fotoaparát s rozlišením 3.2 MPx a automatickým ostřením a FM rádio. Zařízení nedisponuje slotem na paměťové karty, nicméně obsahuje celkem 4 GB vnitřní paměti pro uživatelská data.

:. Komunikátor HTC Touch Diamond

Přehledná základní obrazovka Home screen poskytuje uživatelům okamžitý přístup ke všem důležitým informacím - e-mailům, textovým zprávám, kontaktům, záznamům v kalendáři i aktuálním zprávám o počasí. HTC Touch Diamond může zaujmout pro uživatele také začleněním technologie HSDPA a WCDMA pro rychlejší mobilní přístup k internetu.

:. HTC Touch DiamondAutor: HTC

Uživatelé na cestách díky HTC Touch Diamond mohou využít zabudovanou GPS navigaci. Používání přístroje má zjednodušti grafické uživatelské rozhraní HTC TouchFLO. Disponuje technologiemi HSDPA, Wi-Fi a Bluetooth pro zajištění rychlého a spolehlivého připojení k internetu a spolupráci s celou řadou příslušenství.

Má displej s úhlopříčkou 2.8" a je vybaven lokalizovaným operačním systém em Windows Mobile 6.1.

Samsung Omnia - hudba budoucnosti

Jihokorejský Samsung ohlásil svůj nový model takzvaného chytrého telefonu Omnia s dotykovým displejem, který se podobá telefonu iPhone od americké firmy Apple. V jihovýchodní Asii bude Omnia k dostání od příštího týdne, v Evropě od konce července.

:. Samsung Omnia

Omnia usnadní přístup z mobilu na internet, funguje jako hudební přehrávač a díky velkému displeji umožňuje i přehrávání videa. Její fotoaparát má pět megapixelů. Přístroj pracuje s operačním systémem Windows Mobile od Microsoftu.

BlackBerry Bold nabídne hardwarovou klávesnici

Komunikátor Bold disponuje nástroji pro práci i zábavu a má velmi ostrý obraz na displeji, jehož rozlišení je oproti nynějšímu modelu Curve dvojnásobné. Rozlišení displeje je stejné jako u mobilu iPhone od společnosti Apple.

:. BlackBerry Bold (vpravo) a jeho předchůdci.

Komunikátor má větší interní paměť, lesklý kovový vzhled, možnost Wi-Fi připojení, GPS a vysokorychlostní připojení k internetu prostřednictvím technologie HSDPA. Jinak je podobný modelu Curve s horizontálním displejem, kuličkovým ovládačem a klávesnicí s tlačítkem pro každé písmeno. Bold disponuje i fotoaparátem, který může pracovat jako kamera.

Hewlett-Packard iPAQ 614 stojí jen devět tisíc

Smartphone HP iPAQ 614 zastane hned několik funkcí najednou. V jednom zařízení je tu zkombinován čtyřpásmový mobilní telefon a PDA a diktafon. V jednom mobilním zařízení tedy máte vše, co můžete potřebovat na cestách pro práci i zábavu. Srdcem přístroje je procesor Intel PXA270.

Programové vybavení je uloženo na 256 MB ROM paměti, pro pracovní data je k dispozici 128 MB RAM. Pokud by vám tato kapacita nestačila, můžete ji snadno rozšířit pomocí microSD slotu. Oproti běžným smartphone však vše ovládáte přes tlačítka i dotykový displej.

:. Hewlett-Packard iPAQ 614

Operační systém v přístroji je Windows Mobile 6. Díky tomu máte k dispozici i některé aplikace známé z desktopové platformy Windows. Bez spojení se žádné mobilní zařízení neobejde, proto je smartphone vybaven USB, Bluetooth a WiFi rozhraním. Synchronizovat data s počítačem nebo notebookem tak můžete velmi snadno.

SmartPhone umí přehrávat MP3 hudbu a dokonce i video. Záznamy si snadno prohlédnete na microreflexním 2.8" velkém displeji s rozlišení 240 x 320 bodů. Podobně lze díky vestavěnému mikrofonu pořizovat zvukové záznamy a využít přístroj jako diktafon. Přístroj s rozměry 117 x 60,3 x 17,5 mm je napájen 1590 mAh baterií. Hmotnost je 145 gramů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám