Hlavní obsah

Mobil způsobil nezhoubný nádor na mozku, rozhodl italský soud

Právo, znk
Řím

Kasační soud v Římě dal tento týden za pravdu bývalému manažerovi, který tvrdil, že mu časté a dlouhodobé používání mobilu způsobilo nádor na mozku.

Foto: Profimedia.cz

Mobilní telefonování vedlo k nádorovému onemocnění, rozhodl soud.

Článek

Innocente Marcolini (60) působil dvanáct let jako finanční a personální ředitel nadnárodní společnosti na severu Itálie. „Přinejmenším pět nebo šest hodin denně jsem měl mobil u ucha,“ prohlásil. V roce 2002 mu lékaři diagnostikovali nezhoubný nádor v oblasti trojklanného nervu.

Na základě shromážděných informací dospěl Marcolini k závěru, že za jeho nádor může dlouhodobé používání mobilu, v čemž ho utvrdil i fakt, že jeho kolegu postihlo stejné onemocnění.

Až nyní mu ale dala za pravdu i nejvyšší soudní instance a přiznala mu 80procentní invaliditu a nárok na invalidní důchod, čemuž se Národní ústav pro pojištění proti pracovním úrazům léta bránil.

„Nejde o můj osobní boj. Mnozí lidé ještě stále neznají nebezpečí, kterému se vystavují dlouhodobým užíváním mobilu bez použití sluchátek nebo jenom proto, že jej nosí kapse od kalhot,“ prohlásil Marcolini po verdiktu podle listu Corriere della Sera.

„Konečně byla uznána souvislost mezi nádory a elektromagnetickými vlnami, a to i přes opačnou propagandu a uklidňující výzkumy financované výrobci mobilů,“ zdůraznil k případu onkolog Angelo Gino Levis, který léta Marcoliniho v jeho boji podporoval.

Lidé by podle Levise měli při telefonování mobilem vždy používat sluchátka, nenosit telefon těsně na těle (například v kapsách) a neužívat často ani bezdrátový telefon, který také silně vydává elektromagnetické vlny. Děti do 12 let by pak mobilem podle něj neměly volat raději vůbec.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám