Hlavní obsah

Lidé si budou muset vyměnit mobil, Vodafone vypne 3G sítě příští rok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Mobilní operátor Vodafone plánuje vypnout 3G sítě v Česku k 31. březnu 2021. Kmitočty, na kterých tato starší síť funguje, operátor uvolní pro modernější 4G LTE a 5G. Vodafone o tom ve středu informoval v tiskové zprávě. Jedno procento klientů Vodafonu, kteří aktuálně v síti 3G využívají mobilní internet, si bude muset vyměnit mobil. Kdo chce pouze telefonovat nebo psát SMS, telefon měnit nepotřebuje.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Pro dosavadní 3G uživatele Vodafone shrnul rady a pomoc, jak se vybavit, aby mohli bez problémů fungovat i na novější technologii 4G LTE. Potřebují LTE SIM kartu, kterou operátor vydává od roku 2013, nápis LTE je přímo na kartě. Kromě toho zákazníci potřebují zařízení, které se k LTE síti umí připojit.

Vypnutí 3G umožní Vodafonu využívat frekvence efektivněji a začít pokrývat větší česká města sítí páté generace. Podle Vodafonu se tím zlepší služby pro zákazníky, a to navýšením rychlosti i kapacity sítě. Většina zákazníků Vodafonu se k internetu z mobilu připojuje přes mobilní síť 4G LTE, objem měsíčně přenášených mobilních dat stále roste.

Mobilní sítě zažily bouřlivý vývoj, první se spustila před 40 lety

Mobil

„Je to (uvolnění frekvencí) zároveň cesta k rychlejšímu rozšíření nejmodernější technologie 5G. Právě sítě páté generace otevřou spotřebitelům i firmám technická řešení, která dosud nebyla možná,” uvedl viceprezident pro technologie Vodafonu Milan Zíka. Vodafone například loni předvedl, jak 5G dokáže člověka virtuálně přenést do vzdáleného města jako hologram.

Sítě 5G začala na začátku července jako první tuzemský operátor nabízet komerčně společnost O2, ostatní operátoři pokračují v testovacím provozu ve vybraných lokalitách. Vodafone má 5G postupně otestovat v Karlových Varech, kde je připravený i komerční provoz, a dále v Ústí nad Labem a Jeseníku. T-Mobile, který letos ohlásil v kampusu Vysoké školy báňské v Ostravě testovací 5G síť, rovněž chystá komerční spuštění.

5G internet je v Praze a Kolíně, O2 spustilo komerční provoz

Mobil

Revoluce jménem 5G

5G změní úplně všechno – a půjde o mnohem dramatičtější změny než ty, které si spojujeme s nástupem bezdrátových technologií. Standard 5G totiž nebude sloužit pouze pro připojení počítačů a mobilů k internetu. Využívat jej budou i chytré přístroje, které se postupně zabydlují v tuzemských domácnostech.

Nová generace mobilního internetu najde uplatnění například v dopravě, virtuální realitě, sportu, ale také v oblasti zdraví.

Stejně tak se k 5G sítím budou připojovat chytré pračky a ledničky, ale například také autonomní automobily – pro jejich rozvoj je rychlé a stabilní připojení k internetu na cestách klíčové.

I když se tak 5G může zdát pouze jako další mobilní standard, ve skutečnosti budou jeho přínosy daleko větší. Pátá generace mobilních sítí zpřístupní podle studií Ericssonu vysokorychlostní internet až pro miliardu lidí a zařízení. A co víc, umožní rozmach moderních technologií.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám