Hlavní obsah

Kdy přijde do Česka čtvrtý operátor? Aukce kmitočtů se posouvá

– Praha

Český telekomunikační úřad přesunul zahájení aukce kmitočtů pro rychlé mobilní sítě v pásmech 700 a 3500 MHz z letošního podzimu na leden příštího roku. Uvedl to na svém webu. Aukce má vynést kolem osmi miliard korun. Stát si od aukce slibuje příchod čtvrtého operátora a zvýšení konkurence na trhu, která by přinesla pokles cen.

Foto: Brendan Mcdermid, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

„V harmonogramu jsme realisticky zhodnotili časovou náročnost jednotlivých úkonů. Nechceme proces vánočními svátky přerušovat, proto je vypsání výběrového řízení plánováno až v lednu. Zdůrazňujeme, že jde o informativní dokument. Závazné termíny budou stanoveny až podmínkami výběrového řízení ve zveřejněném vyhlášení,“ řekl mluvčí ČTÚ Martin Drtina.

Podle upraveného předběžného harmonogramu by měl úřad v lednu zveřejnit dokumentaci k aukci, do poloviny února pak bude možné podávat přihlášky.

Samotná elektronická aukce by měla začít v dubnu a přidělení kmitočtů je plánované na červenec, kdy bude také kompletně vypnuto digitální TV vysílání DVB-T, které frekvence v pásmu 700 MHz dosud využívá.

Příští rok už jen DVB-T2. Vypínání první digitální televize začne v Praze už letos

Internet a PC

„Odložení 5G aukce přijímáme s pochopením. Jde o klíčový krok pro rozvoj telekomunikačního trhu a je zcela jistě v zájmu všech, aby byla vypsána dobře, nikoli rychle,“ řekla mluvčí T-Mobilu Martina Kemrová. Také Vodafone víc času na diskusi o podmínkách uvítal, protože v aktuálním návrhu podle mluvčího Marka Steigera vnímá mnohá rizika.

Podle týdeníku Respekt je důvodem odkladu posun v řízení před Evropskou komisí, která už čtvrtým rokem posuzuje stížnosti Vodafonu na sdílení technické infrastruktury ze strany O2 a T-Mobilu. Komise v létě poslala operátorům svoje stanovisko, podle kterého sdílení sítí může narušovat konkurenci.

„Doufáme, že již nedojde k žádným dalším odkladům aukce, nebo zásadním změnám v jejím nastavení. Dle našeho názoru není šetření EK ohledně sdílení sítí pro vyhlášení aukce podstatné. V přípravách na aukci, která je minimálně na dekádu poslední příležitostí ke vstupu čtvrtého operátora, stále pokračujeme,“ řekl David Voska, ředitel pro vnější vztahy Nordic Telecomu.

Právě Nordic Telecom je nejčastěji označován jako největší adept na čtvrtého tuzemského operátora.

Postoj komise je nutné zanalyzovat 

Podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) je nutné postoj Komise důkladně zanalyzovat, protože se může stát, že bude potřeba pravidla pro aukci a licenci upravit. A protože analýza může nějakou dobu trvat, nelze stávající termíny zaručit.

Sítě 5G umožňují datové přenosy o rychlosti přes jeden Gbit/s, což je desetinásobek v současnosti dosahovaných rychlostí v sítích LTE. Mají umožnit rozvoj oblastí, jako je autonomní řízení nebo internet věcí.

Revoluce jménem 5G

5G změní úplně všechno – a půjde o mnohem dramatičtější změny než ty, které si spojujeme s nástupem bezdrátových technologií. Standard 5G totiž nebude sloužit pouze pro připojení počítačů a mobilů k internetu. Využívat jej budou i chytré přístroje, které se postupně zabydlují v tuzemských domácnostech.

Nová generace mobilního internetu najde uplatnění například v dopravě, virtuální realitě, sportu, ale také v oblasti zdraví.

Stejně tak se k 5G sítím budou připojovat chytré pračky a ledničky, ale například také autonomní automobily – pro jejich rozvoj je rychlé a stabilní připojení k internetu na cestách klíčové.

I když se tak 5G může zdát pouze jako další mobilní standard, ve skutečnosti budou jeho přínosy daleko větší. Pátá generace mobilních sítí zpřístupní podle studií Ericssonu vysokorychlostní internet až pro miliardu lidí a zařízení. A co víc, umožní rozmach moderních technologií.

V Česku je 14,5 milionu aktivních SIM karet. Více než 93 % využívá služby operátorů O2, T-Mobile a Vodafone, zbytek se připojuje přes virtuální mobilní operátory.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám