Hlavní obsah

Huawei ukáže vlajkovou loď v Německu, v Evropě se ale nakonec prodávat nebude

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kolín nad Rýnem

Už ve čtvrtek se má konat slavnostní premiéra nové vlajkové lodi mezi chytrými telefony společnosti Huawei. Přestože akce proběhne v německém Kolíně nad Rýnem, přístroj se nakonec v Evropě vůbec nabízet nebude. Jde o důsledek amerických sankcí. Upozornil na to server Phone Arena.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Logo společnosti Huawei

Článek

Huawei zatím příchod nové vlajkové lodi nijak nekomentoval. Oficiálně tedy čínský podnik nepotvrdil, že se novinka zvaná Huawei Mate 30 nebude v Evropě prodávat. Podle zdrojů serveru Phone Arena je to však již jistá věc.

Přístroj by se totiž v Evropě kvůli americkým restrikcím musel nabízet s osekanou verzí operačního systému Android. „Ztráta Google Play znamená, že Huawei bude uživatelům muset zajistit jiný přístup ke všem aplikacím – především tedy k těm populárním, jako jsou například Facebook či Twitter,“ prohlásil technologický reportér BBC Chris Fox.

Vedení Huawei se ale podle všeho obává, že o takový přístroj by nebyl valný zájem. Podnik nicméně již dříve avizoval, že má připravený plán B. V případě, že nám vláda Spojených států dovolí používat ekosystém Androidu, budeme ho používat i nadále. V opačném případě budeme pokračovat ve vývoji vlastního operačního systému,“ stojí v oficiálním prohlášení společnosti.

Vlastní operační systém

Obavy se ale nakonec naplnily, a tak skutečně Mate 30 nebude moci používat plnohodnotný Android. A vedení čínského gigantu podle serveru Phone Arena usoudilo, že o přístroj s jiným operačním systémem by nebyl příliš valný zájem.

Vlastní platformu zvanou Harmony OS představili zástupci podniku již dříve. Jde o univerzální operační systém od společnosti Huawei, který má najít uplatnění na celé řadě zařízení – poběží tedy kromě mobilů také na noteboocích, chytrých reproduktorech či v nositelné elektronice.

Jak to nakonec bude ve skutečnosti s modelem Mate 30, se ukáže až ve čtvrtek.

Foto: archív tvůrců

Harmony OS má běžet na různých zařízeních

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám