Hlavní obsah

Huawei neuspěl s žalobou proti sankcím v USA

Washington

Americký soud zamítl žalobu čínského výrobce telekomunikačních zařízení Huawei zpochybňující zákon, který vládě Spojených států a jejím dodavatelům kvůli bezpečnostním obavám zakazuje používání produktů tohoto podniku. Informovala o tom agentura AP.

Foto: Rodrigo Garrido, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Společnost Huawei v žalobě z loňského března požadovala, aby soud označil zákaz za neústavní. Huawei argumentovala tím, že zákon trestá pouze jednu firmu, které odepírá její práva a pro kterou je v podstatě ekvivalentem "trestu smrti".

Podle odborníků neměla žaloba téměř žádnou šanci na úspěch, ale byla jednou z mála možností, jak mohla Huawei zákon napadnout. Čínská společnost uvedla, že ji rozhodnutí soudu zklamalo a že bude zvažovat další možné právní kroky.

Vysoké odměny za zcizená tajemství. USA vznesly nová obvinění proti Huawei

Mobil

Spojené státy firmu Huawei už delší dobu obviňují z krádeží technologií a špionáže pro vládu v Pekingu, což Huawei odmítá. Washington firmu vyloučil z budování sítí páté generace (5G) a ke stejnému postupu se snaží přimět také své spojence.

Před riziky spojenými s výrobky firem Huawei a ZTE varoval již dříve český Národní úřad pro kybernetickou bezpečnost (NÚKIB).

Před čím varuje NÚKIB
Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) vydal varování před používáním softwaru i hardwaru společností Huawei a ZTE.
Neznamená to, že jsou tyto technologie škodlivé nebo v danou chvíli zneužívané proti jejich uživatelům, ale představují riziko, že mohou být zneužity. Používat je na klíčových místech kritické infrastruktury – stávající i nově budované – znamená vysokou hrozbu.
Problém představuje čínské prostředí, kde tyto společnosti primárně působí. Podle tamních zákonů musí soukromé společnosti spolupracovat se státem při zpravodajských aktivitách. Aktivity vlivového i špionážního charakteru Čína, kde vládne autoritativní režim, v České republice už nyní provádí.
Technologie zmíněných firem na citlivých místech představují riziko nejen kvůli potenciální špionáži, ale i kvůli ohrožení běžných služeb státu. Cizí mocnost by je pak mohla chtít zneužít například k zásahům do internetu. Obezřetnost je namístě také tam, kde by jejich zneužití mohlo přinést ohrožení zdraví a životů lidí nebo významné hospodářské ztráty.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám