Hlavní obsah

Dojde i na Apple? EU chystá zavedení jednotné nabíječky

Prakticky všichni výrobci v dnešní době již používají pro nabíjení u chytrých telefonů a počítačových tabletů rozhraní USB-C. Snad jedinou výjimkou je společnost Apple, která i u nejnovějších iPhonů stále sází na vlastní řešení zvané lightning. Tomu chce ale nyní zabránit Evropská unie (EU), která chce po několika letech jednání a návrhů prosadit jednotný konektor nabíječek.

Foto: Profimedia.cz

Rozhraní lightning

Článek

„S dalšími a dalšími zařízeními jsou prodávány další a další nabíječky, které se nedají použít na jiné přístroje anebo nejsou nutné," zdůvodnil ve čtvrtek iniciativu Bruselu komisař pro vnitřní trh Thierry Breton.

Nová pravidla se přitom nemají týkat pouze chytrých telefonů a tabletů, ale také dalších přenosných zařízení – například elektronických čteček, fotoaparátů, reproduktorů či bezdrátových sluchátek. Tato zařízení totiž nejsou vždy vybavena USB-C konektory, daleko častější je u nich starší a pomalejší standard microUSB. Ten je totiž pro výrobce lacinější.

Foto: Profimedia.cz

Rozhraní USB-C

Apple byl zatím proti

Za patrně největšího odpůrce jednotné nabíječky je považována společnost Apple. Ta totiž u svých iPhonů neustále používá rozhraní lightning, platí to i pro nejnovější iPhony 13, které se začnou tento týden teprve prodávat.

Přitom hned několik modelů tabletů iPad Apple nabízí s konektory USB-C. Výhody tohoto řešení jsou totiž nepopiratelné, například rychlejší datové přenosy i nabíjení, ale také podpora daleko většího množství příslušenství. Nabíječky s USB-C využívá Apple také u svých MacBooků.

Dotazy, proč Apple už dávno nepřešel i u iPhonů na USB-C nabíječky, zástupci společnosti pravidelně ignorují. Neřeší ani to, že je to velmi nekomfortní pro uživatele, protože pro iPhony, iPady a MacBooky musí mít jiné nabíječky.

Žádná nabíječka? Apple dostal v Brazílii pokutu 42 milionů korun

Mobil

Méně odpadu

Unijní exekutiva si od sjednocení koncovky nabíjecího kabelu slibuje, že se usnadní život běžným uživatelům a že to přispěje ke snížení objemu elektrického odpadu. Návrh počítá totiž s tím, že lidé nebudou muset ke každému přístroji přibalovat nabíječku, jako je tomu doposud.

Evropská komise řeší jednotnou nabíječku již několik let, po jednáních s výrobci se jí podařilo zmenšit trh z několika desítek koncovek pouze na tři. Jde právě o zmiňovaná rozhraní lightning, microUSB a USB-C.

Pokud středeční návrh podpoří Evropský parlament a členské státy, bude společným standardem u chytrých telefonů a dalších zařízení rozhraní USB-C.

Foto: archív výrobce

Rozhraní microUSB

Anketa

Podporujete snahu EU o zavedení jednotné nabíječky s USB-C pro všechna zařízení?
Ano
75,7 %
Ne
24,3 %
Celkem hlasovalo 1849 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Jednotná nabíječka mobilů? Apple je proti

Americká společnost Apple, výrobce přístrojů iPhone, kritizuje návrh poslanců evropského parlamentu na uzákonění jednotné dobíječky pro mobilní telefony,...

Výběr článků

Načítám