Hlavní obsah

Digitální síť GSM přinesla revoluci v používání mobilních telefonů

Praha

Mobilní telefony přišly do tehdejšího Československa už v roce 1991, impulzem k jejich skutečnému rozšíření se ale stalo až spuštění digitální sítě GSM 1. července 1996. Jako první ji zákazníkům nabídla společnost EuroTel, tedy předchůdce dnešního O2 a také provozovatel starší analogové sítě NMT. Skutečný přelom ale znamenal až příchod konkurence, když na podzim 1996 začala fungovat síť Paegas, z níž se vyvinul nynější T-Mobile.

Foto: Lucas Jackson, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

Konkurence, a hlavně nástup dotovaných přístrojů – a na podzim 1997 i předplacených karet, jež umožnily volat i lidem, kteří nemohli nebo nechtěli platit několikasetkorunový měsíční paušál – výrazně rozšířil počty mobilních telefonů.

Zatímco v roce 1995 bylo v ČR 45 725 telefonů analogové sítě NMT, o rok později už lidé používali přes 200 000 mobilů a na přelomu let 1998 až 1999 překročil počet milion. Dnes připadá na každého Čecha přes 1,5 čísla, značnou část ale používají různá technologická zařízení.

Značení mobilních sítí je zmatečné, pátá generace slibuje revoluci

Mobil

Na jaře 2000 pak český trh zažil další velkou změnu, když začal zákazníky lákat Oskar (později jej odkoupil nadnárodní Vodafone). Konkurence přinesla další snížení cen, postupem času však začalo přibývat kritických hlasů, podle kterých – zejména ve srovnání se zahraničím – jsou ceny volání a datového připojení v ČR příliš vysoké.

Kromě hlavní trojice dnes funguje několik desítek virtuálních operátorů, i ti ale musejí využívat infrastrukturu a nabídku „velké trojky“.

Budoucnost patří 5G

Již od loňského roku zavádějí tuzemští operátoři postupně napříč republikou mobilní sítě páté generace. Standard 5G udělá radost především uživatelům mobilního internetu, neboť slibuje výrazný nárůst rychlosti – během ukázkových testů operátoři naměřili hodnoty okolo 2 Gb/s.

Pevná připojení – například přes pevnou linku nebo kabel – přitom v současnosti nabízejí rychlosti v řádech stovek Mb/s. Na vysoké přenosové rychlosti láká také společnost O2, která jako první tuzemský operátor spustila loni v červenci 5G internet pro běžné zákazníky v Praze a Kolíně.

Nyní již nabízejí 5G připojení všichni tři tuzemští operátoři a postupně se rozšiřuje připojení napříč Českem. Celá republika ale bude mobilní sítí páté generace pokryta až za pár let.

Sítě 5G jsou v Česku už rok, zatím ale jen ve vybraných lokalitách

Mobil

Revoluce jménem 5G

5G změní úplně všechno – a půjde o mnohem dramatičtější změny než ty, které si spojujeme s nástupem bezdrátových technologií. Standard 5G totiž nebude sloužit pouze pro připojení počítačů a mobilů k internetu. Využívat jej budou i chytré přístroje, které se postupně zabydlují v tuzemských domácnostech.

Nová generace mobilního internetu najde uplatnění například v dopravě, virtuální realitě, sportu, ale také v oblasti zdraví.

Stejně tak se k 5G sítím budou připojovat chytré pračky a ledničky, ale například také autonomní automobily – pro jejich rozvoj je rychlé a stabilní připojení k internetu na cestách klíčové.

I když se tak 5G může zdát pouze jako další mobilní standard, ve skutečnosti budou jeho přínosy daleko větší. Pátá generace mobilních sítí zpřístupní podle studií Ericssonu vysokorychlostní internet až pro miliardu lidí a zařízení. A co víc, umožní rozmach moderních technologií.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám