Hlavní obsah

ČTÚ ustoupil od záměru regulovat velkoobchodní trh mobilních dat

Aktualizováno

Český telekomunikační úřad ČTÚ) ustoupil od svého záměru dočasně regulovat ceny na velkoobchodním trhu mobilních dat. Proti regulaci spočívající v zákazu stlačování marží a stanovení maximální ceny pro virtuální operátory se postavila Evropská komise i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).

Foto: Adnan Abidi, Reuters

Ilustrační foto

Článek

O nevydání chystaného opatření obecné povahy rozhodla rada ČTÚ tento týden ve čtvrtek poměrem hlasů tři ku dvěma. ČTÚ to v pátek oznámil v tiskové zprávě.

Důvodem, proč chtěl český regulátor trh regulovat, je podle něj omezená konkurence, která nevede ke snižování cen pro spotřebitele. ČTÚ již dříve u Evropské komise neuspěl s návrhem regulovat trh trvale. S regulací operátoři O2, T-Mobile a Vodafone nesouhlasí.

Evropská komise podle ČTÚ stále tvrdí, že struktura českého trhu nepodporuje závěry regulátora o kolektivní významné tržní síle a že stejných nebo podobných výsledků, kterých chtěl ČTÚ dosáhnout prostřednictvím dočasných opatření, bude dosaženo prostřednictvím již uložených povinností v rámci aukce kmitočtů pro mobilní sítě 5G.

EK odmítla regulovat trh mobilních dat v ČR. Trojice operátorů trh neomezuje, zdůvodnila

Mobil

„Argumenty ohledně toho, že je třeba překlenout krizové období do tohoto očekávaného účinku vzhledem k existenčnímu ohrožení virtuálních operátorů, nebere Evropská komise v potaz. EK nikterak nezohledňuje ani některé závěry evropského regulačního úřadu BEREC, které mimo jiné říkají, že český mobilní trh není efektivně konkurenčním trhem a že na něm existují významná tržní selhání,” uvedla Tereza Meravá z tiskového oddělení.

„Český telekomunikační úřad stále chce přispět k lepší konkurenci na českém mobilním telekomunikačním trhu. V tuto chvíli je ovšem v tomto záměru omezen Evropskou komisí i odmítavým stanoviskem ÚOHS,” dodala Meravá.

NÚKIB radí, jak posoudit důvěryhodnost dodavatelů 5G sítí

Mobil

Ministerstvo průmyslu a obchodu loni v září uvedlo, že cena mobilních dat v Česku klesla za poslední dva roky o polovinu, od roku 2011 jde o desetinásobné snížení. Za poklesem je podle něj zejména zavedení neomezených datových tarifů a posílení konkurence.

Reklama

Výběr článků

Načítám