Hlavní obsah

ČTÚ ustoupil od záměru regulovat velkoobchodní trh mobilních dat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Český telekomunikační úřad ČTÚ) ustoupil od svého záměru dočasně regulovat ceny na velkoobchodním trhu mobilních dat. Proti regulaci spočívající v zákazu stlačování marží a stanovení maximální ceny pro virtuální operátory se postavila Evropská komise i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).

Foto: Adnan Abidi, Reuters

Ilustrační foto

Článek

O nevydání chystaného opatření obecné povahy rozhodla rada ČTÚ tento týden ve čtvrtek poměrem hlasů tři ku dvěma. ČTÚ to v pátek oznámil v tiskové zprávě.

Důvodem, proč chtěl český regulátor trh regulovat, je podle něj omezená konkurence, která nevede ke snižování cen pro spotřebitele. ČTÚ již dříve u Evropské komise neuspěl s návrhem regulovat trh trvale. S regulací operátoři O2, T-Mobile a Vodafone nesouhlasí.

Evropská komise podle ČTÚ stále tvrdí, že struktura českého trhu nepodporuje závěry regulátora o kolektivní významné tržní síle a že stejných nebo podobných výsledků, kterých chtěl ČTÚ dosáhnout prostřednictvím dočasných opatření, bude dosaženo prostřednictvím již uložených povinností v rámci aukce kmitočtů pro mobilní sítě 5G.

EK odmítla regulovat trh mobilních dat v ČR. Trojice operátorů trh neomezuje, zdůvodnila

Mobil

„Argumenty ohledně toho, že je třeba překlenout krizové období do tohoto očekávaného účinku vzhledem k existenčnímu ohrožení virtuálních operátorů, nebere Evropská komise v potaz. EK nikterak nezohledňuje ani některé závěry evropského regulačního úřadu BEREC, které mimo jiné říkají, že český mobilní trh není efektivně konkurenčním trhem a že na něm existují významná tržní selhání,” uvedla Tereza Meravá z tiskového oddělení.

„Český telekomunikační úřad stále chce přispět k lepší konkurenci na českém mobilním telekomunikačním trhu. V tuto chvíli je ovšem v tomto záměru omezen Evropskou komisí i odmítavým stanoviskem ÚOHS,” dodala Meravá.

NÚKIB radí, jak posoudit důvěryhodnost dodavatelů 5G sítí

Mobil

Ministerstvo průmyslu a obchodu loni v září uvedlo, že cena mobilních dat v Česku klesla za poslední dva roky o polovinu, od roku 2011 jde o desetinásobné snížení. Za poklesem je podle něj zejména zavedení neomezených datových tarifů a posílení konkurence.

Reklama

Výběr článků

Načítám