Hlavní obsah

Co znamená stopka od Googlu pro uživatele? Nic, klidní situaci Huawei

Novinky, mif

Uživatelé chytrých telefonů a tabletů Huawei se nemusí obávat omezení aktualizací operačního systému. Informovali o tom v pondělí zástupci čínského podniku v reakci na zprávu, že Google omezí nabídku svých služeb pro chystané přístroje značky Huawei. Pod křídla společnosti Huawei patří i značka Honor.

Foto: Profimedia.cz

Zakladatel společnosti Huawei Žen Čeng-fej

Článek

„Huawei významně přispěl k rozvoji a růstu Androidu po celém světě. Jako jeden z klíčových globálních partnerů Androidu jsme úzce spolupracovali s jejich open-source platformou na vývoji ekosystému, který byl přínosem jak pro uživatele, tak pro průmysl,“ neskrývali zástupci společnosti Huawei zklamání z rozhodnutí společnosti Google.

Zdůraznili však, že majitelé telefonů a tabletů, které jsou již v prodeji, se nemusí žádného omezení obávat. A to včetně nejnovější řady Huawei P30, která představuje to nejlepší v nabídce čínského podniku.

„Huawei bude i nadále poskytovat aktualizace zabezpečení a poprodejní služby všem stávajícím smartphonům a tabletovým produktům Huawei a Honor,“ stojí v prohlášení podniku. Týká se to všech představených zařízení, tedy i těch, které si sice již odbyly premiéru, ale stále leží na skladech jednotlivých obchodů.

Vlastní operační systém?

„Budeme i nadále budovat bezpečný a udržitelný softwarový ekosystém, abychom zajistili co nejlepší zkušenost pro všechny uživatele na celém světě,“ uzavřeli zástupci společnosti Huawei. Zda se budou dál spoléhat na operační systém Android, nebo přejdou na jinou mobilní platformu, však neupřesnili.

Už dříve se vedení čínského podniku nechalo slyšet, že je připraveno na všechny eventuality – ve hře je dokonce scénář, že by přístroje tohoto podniku byly postaveny na vlastním operačním systému, nikoliv na Androidu od Googlu. Žádné konkrétní podrobnosti však zatím nebyly zveřejněny.

Google v reakci na přidání společnosti Huawei na černou listinu amerického ministerstva obchodu uvedl, že přestane do nových přístrojů dodávat některý klíčový software. U chystaných produktů by tak nemusely být dostupné všechny služby – například Play Store, Gmail a YouTube nebo Google Mapy.

Výrobci součástek končí také

Omezení ze strany Googlu není pro Huawei jediný problém. Kvůli celé bezpečnostní kauze dávají od čínského výrobce ruce pryč také další technologické giganty. Jsou mezi nimi společnosti Intel, Qualcomm, Xilinx či například Broadcom. Informovala o tom agentura Bloomberg s tím, že napětí mezi USA a Čínou kvůli tomu graduje.

Intel je v současnosti největším výrobcem procesorů na světě, i když se soustředí primárně na stolní počítače a servery. Qualcommu patří prvenství mezi mobilními čipsety. Xilinx prodává programovatelné čipy používané v síti a Broadcom je dodavatelem přepínacích čipů, ale například patří také k největším výrobcům BlueTooth a WiFi čipů na světě.

V nabídkách těchto společností je ovšem celá řada dalších klíčových komponent, které jsou nezbytné k výrobě smartphonů.

Huawei má zásoby na tři měsíce

Huawei v prohlášení uvedl, že má zásoby čipů a dalších důležitých komponent přinejmenším na tři další měsíce. Na možné zablokování součástek pro výrobu se podnik připravoval už od poloviny roku 2018.

Podle serveru Engadget nicméně manažeři podniku doufají v to, že se během tohoto období podaří dospět ke smíru mezi Čínou a USA, načež bude Huawei vymazán z černé listiny amerického ministerstva obchodu.

Kritika ze strany USA

Společnost Huawei se dostala do centra pozornosti kvůli obviněním ze strany Spojených států, že její zařízení pro telekomunikační sítě by mohla čínská vláda využívat ke špionáži. Huawei obvinění ohledně špionáže odmítá.

Spojené státy se snaží přimět své spojence, aby společnost Huawei z bezpečnostních důvodů vyloučili z budování mobilních sítí páté generace (5G). Firma uvedla, že do konce března podepsala s operátory 40 kontraktů na tyto sítě.

Před riziky spojenými s výrobky firem Huawei a ZTE varoval i český Národní úřad pro kybernetickou bezpečnost (NÚKIB).

Před čím varuje NÚKIB
Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) vydal varování před používáním softwaru i hardwaru společností Huawei a ZTE.
Neznamená to, že jsou tyto technologie škodlivé nebo v danou chvíli zneužívané proti uživatelům, ale představují riziko, že zneužity být mohou. Používat je na klíčových místech kritické infrastruktury – stávající i nově budované – znamená vysokou hrozbu.
Problém představuje čínské prostředí, kde tyto společnosti primárně působí. Podle tamních zákonů musí soukromé společnosti spolupracovat se státem při zpravodajských aktivitách. Aktivity vlivového i špionážního charakteru Čína, kde vládne autoritativní režim, už nyní provádí v České republice.
Technologie zmíněných firem na citlivých místech představují riziko nejen kvůli potenciální špionáži, ale i kvůli ohrožení běžných služeb státu. Cizí mocnost by je pak mohla chtít zneužít například k zásahům do internetu. Obezřetnost je namístě také tam, kde by jejich zneužití mohlo přinést ohrožení zdraví a životů lidí nebo významné hospodářské ztráty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám