Hlavní obsah

Číňané již pracují na vývoji 6G sítí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Čínská společnost Huawei zahájila výzkum v oblasti šesté generace bezdrátových systémů (6G), které mají být nástupcem mobilních sítí páté generace (5G). Prohlásil to generální ředitel firmy Žen Čeng-fej. Sítě 5G přitom ještě nejsou rozšířené a sám Žen připouští, že sítě 6G se neobjeví dříve než za deset let.

Foto: Rick Wilking, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Nová generace mobilních sítí 5G slibuje mimořádně rychlé datové přenosy a schopnost podpořit nové technologie, jako jsou auta bez řidičů. Tyto sítě se však rozvíjejí pomalu, v současnosti se rozšiřují v místech jako Jižní Korea či Británie a brzy mají být i v Číně. Ve velkém měřítku zatím nejsou k dispozici.

Žen serveru CNBC řekl, že firma pracuje paralelně na 5G a 6G, takže s vývojem začala už dávno. Vývoj je ale zatím teprve v počáteční fázi a cesta ke komerčnímu využití 6G bude ještě dlouhá. Podle něj má před sebou ještě deset let.

Sportovní arény a stadiony se promění na chytré. Díky 5G sítím

Internet a PC

Než se 6G stane skutečností, bude se muset ještě realizovat řada věcí. Pro každou novou generaci mobilní sítě musí odvětví stanovit standard. Jeho vytvoření však může trvat roky. Stále také není jisté, k čemu bude 6G potřeba, upozorňuje CNBC.

Huawei v současnosti zaměřuje své úsilí na 5G. Firma už podepsala více než 50 komerčních smluv na 5G, což je více, než podepsali její konkurenti Nokia a Ericsson.

Revoluce jménem 5G

5G změní úplně všechno – a půjde o mnohem dramatičtější změny než ty, které si spojujeme s nástupem bezdrátových technologií. Standard 5G totiž nebude sloužit pouze pro připojení počítačů a mobilů k internetu. Využívat jej budou i chytré přístroje, které se postupně zabydlují v tuzemských domácnostech.

Nová generace mobilního internetu najde uplatnění například v dopravě, virtuální realitě, sportu, ale také v oblasti zdraví.

Stejně tak se k 5G sítím budou připojovat chytré pračky a ledničky, ale například také autonomní automobily – pro jejich rozvoj je rychlé a stabilní připojení k internetu na cestách klíčové.

I když se tak 5G může zdát pouze jako další mobilní standard, ve skutečnosti budou jeho přínosy daleko větší. Pátá generace mobilních sítí zpřístupní podle studií Ericssonu vysokorychlostní internet až pro miliardu lidí a zařízení. A co víc, umožní rozmach moderních technologií.

Čínský gigant ale také čelí trvalému tlaku ve Spojených státech, které tvrdí, že firma je rizikem pro národní bezpečnost a mohla by do svých sítí zabudovat zařízení, které by umožnilo čínské vládě špehovat Američany. Huawei taková obvinění opakovaně odmítá.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám