Hlavní obsah

Sportovní arény a stadiony se promění na chytré. Díky 5G sítím

Novinky, rim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O páté generaci telefonních sítí, která je známá pod zkratkou 5G, se nejčastěji mluví v souvislosti s výrazným zrychlením mobilního signálu. Přínosy nové technologie ale budou v konečném důsledku daleko širší – například dramatická proměna čeká sportovní arény a stadiony, které budou daleko chytřejší.

Foto: Fabian Bimmer, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Chytrá osvětlení, kamery, digitální displeje – se všemi těmito zařízeními, která spadají do kategorie IoT (Internet of Things, česky internet věcí), se budeme setkávat na sportovních kláních stále častěji. Například v porovnání se současnou generací kamer budou nové chytřejší modely schopny pracovat zcela samostatně a vyhodnocovat data v reálném čase.

Stejně tak mohou návštěvníci s příchodem 5G sítí počítat s lepším datovým pokrytím. Při opravdu velkých akcích se totiž stává, že sítě mobilních operátorů kolabují. „5G výrazně zlepší kapacitu a propustnost dat. Předpokládá se, že rychlost přenosu dat se zvýší nejméně desetinásobně ve srovnání se 4G. A zvýší se také spolehlivost,“ podotkl Živan Vašica ze společnosti Ellpro, která se specializuje na datovou infrastrukturu a bezpečnostní systémy.

„Takže i když na stadionu budou nejrůznější senzory a IoT zařízení, návštěvníci se nebudou muset bát výpadků a zpomalení, i když budou mobilní zařízení k nahrávání, stahování a sdílení obsahu využívat i tisíce dalších lidí,“ doplnil Vašica.

Zdokonalené služby pro hosty, větší bezpečnost

Pro fanoušky se díky tomu otevřou na sportovních akcích nové možnosti, ale to platí také o samotných trenérech, sportovcích a dalším personálu.

5G sítě mají umožnit například zdokonalené služby pro hosty, jako jsou informace o stavu zásob v reálném čase a dostupnost produktů v prodejnách, zároveň ale také přinesou efektivnější údržbu a inteligentní odpadní a recyklační nádoby, které upozorní, když budou potřeba vyprázdnit.

Rychlejší by měly být také reakce záchranných složek a přímá komunikace se záchranáři prostřednictvím lokalizovaných dat. Lepší bude také pohyb chodců i vozidel díky senzorům, které budou vyhodnocovat vzorce chování a odpovídajícím způsobem provedou úpravy.

Počítat je možné také s podporou rozšířené reality, streamováním ve 4K, vylepšeným obsahem a různými pohledy kamer. Chybět by neměla ani vylepšená navigace pro fanoušky využívající geolokaci k nalezení jiných osob.

Revoluce jménem 5G

5G změní úplně všechno – a půjde o mnohem dramatičtější změny než ty, které si spojujeme s nástupem bezdrátových technologií. Standard 5G totiž nebude sloužit pouze pro připojení počítačů a mobilů k internetu. Využívat jej budou i chytré přístroje, které se postupně zabydlují v tuzemských domácnostech.

Nová generace mobilního internetu najde uplatnění například v dopravě, virtuální realitě, sportu, ale také v oblasti zdraví – nejrůznější technické vychytávky, které sledují zdraví svého majitele a následně data zasílají přímo lékaři.

Stejně tak se k 5G sítím budou připojovat chytré pračky a ledničky, ale například také autonomní automobily – pro jejich rozvoj je rychlé a stabilní připojení k internetu na cestách klíčové.

I když se tak 5G může zdát pouze jako další mobilní standard, ve skutečnosti budou jeho přínosy daleko větší. Pátá generace mobilních sítí zpřístupní podle studií Ericssonu vysokorychlostní internet až pro miliardu lidí a zařízení. A co víc, umožní rozmach moderních technologií.

Historie mobilních telefonních sítí
1G bylo představeno v roce 1982 a podporovalo analogový hlas
2G bylo představeno v roce 1991 a podporovalo digitální hlas a zprávy
3G bylo zavedeno v roce 1998 na podporu datových a multimediálních služeb (jako je e-mail)
4G/LTE bylo zavedeno v roce 2008 na podporu hlasové a datové IP komunikace a videa a mobilního internetu
5G – nejnovější generace, která se postupně zavádí – je určena na podporu IoT a Big Data

Co je internet věcí?

Za zkratkou IoT (Internet of Things, česky internet věcí) se ukrývá označení pro chytré přístroje, které jsou schopny připojovat se na internet a komunikovat mezi sebou prostřednictvím této celosvětové počítačové sítě.

Typicky jde například o zařízení, která umožňují sledování či ovládání některých funkcí na dálku. Připojit se k nim je možné prostřednictvím chytrého telefonu nebo počítačového tabletu přes internet, i když je uživatel na druhém konci planety.

Celosvětovou počítačovou síť mohou tímto způsobem využívat nejrůznější rekordéry, meteorologické stanice, ale klidně také chytré žárovky, u kterých je možné upravovat teplotu světla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám