Hlavní obsah

Češi letos v zahraničí využívají mobilní data dvakrát víc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Češi letos v první polovině prázdnin využívali mobilní data v zahraničí dvakrát více než loni. Největší celkovou spotřebu měli v Německu, Chorvatsku a Rakousku. Následuje Itálie a Slovensko. Vyplývá to z informací mobilních operátorů.

Foto: Lucas Jackson, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Vyšší spotřebě v zahraničí nahrávaly vedle rozvolnění opatření v souvislosti s koronavirem i letošní nové nabídky neomezených dat, které operátoři představili právě před prázdninami. V Chorvatsku připadalo podle údajů Vodafonu na jednoho Čecha v průměru 8 GB dat, stejně jako v Itálii, v Německu to bylo 5 GB.

„Díky neomezeným mobilním tarifům mohou být Češi více než dříve online. A to v i zahraničí, zejména v EU, kde k takovým tarifům automaticky náleží nemalý balíček dat. V absolutním součtu zákazníci v červenci využili nejvíce dat v Německu, šlo o téměř 500 terabytů, a dále v Chorvatsku. Pokud jde o domácí síť, ukázalo se, že po přechodu na neomezený tarif se datová spotřeba zákazníků v průměru zvedla na 2,5násobek,” uvedl mluvčí Vodafonu Ondřej Luštinec.

Blýská se na lepší časy? ČTÚ chce regulovat ceny mobilních dat

Mobil

„Oproti loňsku se o letošních prázdninách spotřeba dat téměř zdvojnásobila. Nejvíce se lidé rozdatovali v Německu a Chorvatsku,” řekla Kateřina Mikšovská z tiskového oddělení O2. Podle mluvčí T-Mobilu Zuzany Svobodové Slovensko na pátém místě předběhlo tradiční dovolenkové destinace, jako jsou Řecko nebo Španělsko.

Podle množství přihlášených tuzemských uživatelů k zahraničním mobilním sítím Češi v červenci nejvíc cestovali do Chorvatska, na Ukrajinu, na Slovensko, do Německa, Itálie a Rakouska. V případě Ukrajiny spíš šlo o návraty pracovníků z tuzemska, a nikoliv o turistiku.

Reklama

Související články

Drahé tarify? Politici si myjí ruce

Mobilní data u tuzemských operátorů jsou nadále neúměrně drahá, ukazuje porovnání s ostatními evropskými zeměmi. Podle politiků ale už není jiné cesty, než aby...

Výběr článků

Načítám