Hlavní obsah

Drahé tarify? Politici si myjí ruce

Právo, Martin Procházka

Mobilní data u tuzemských operátorů jsou nadále neúměrně drahá, ukazuje porovnání s ostatními evropskými zeměmi. Podle politiků ale už není jiné cesty, než aby lidé na operátory vyvíjeli tlak kvůli lepším podmínkám.

Foto: Eva Plevier, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Jiří Dolejš (KSČM) Právu řekl, že hlavním nástrojem pro snížení cen mobilních dat je konkurence. „Jak jinak je nutit?“ uvedl. Ale právě konkurence na našem trhu chybí.

Nový operátor nepřišel

Podle šéfa pirátů Ivana Bartoše je důležitá loňská změna, kdy se snížila pokuta za předčasné ukončení smlouvy. Lidé po ní musí v případě uzavření smlouvy s operátorem při odchodu platit jen pět procent částky, kterou by platili do konce trvání smlouvy.

Češi používají mobilní internet stále častěji. Volání zlevnilo

Internet a PC

Pokud tak učiní déle než tři měsíce od uzavření smlouvy, neplatí se pokuta žádná.

„Lidé mohou jednoduše měnit operátora a je to vidět na počtu přechodů mezi operátory, který se v roce 2020 zvýšil o deset procent,“ sdělil Právu Bartoš. Operátoři podle něho i díky tlaku politiků s cenami pohnuli.

„Situace je tedy lepší, ale samozřejmě pořád není ideální,“ dodal Bartoš. Podle něj je žádoucí, aby si lidé mohli internet v mobilu dovolit a operátoři tak podpořili digitalizaci státu.

Zvýšení konkurence mohlo nastat po loňské aukci kmitočtů pro sítě páté generace 5G. Jenomže k tomu nakonec nedošlo a nadále budou celoplošně sítě provozovat jen stávající operátoři T-Mobile, Vodafone a O2.

Mobilní data jsou u nás pořád neúměrně drahá

Mobil

Podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) se ale aukce promítne do cen díky stanoveným podmínkám, avšak až ve druhé polovině roku. „Nejde o to, že nenastoupil čtvrtý operátor. Podstatné je, že velký hráč musí těm menším prodávat data za předem stanovených podmínek, které jsou pro ně poměrně výhodné. Tím natlačíme ceny dolů,“ řekl Právu.

Doplnil, že tlakem na operátory se podařilo, že všichni operátoři nyní nabízejí tarify s neomezenými daty. „To ještě před dvěma lety bylo nepředstavitelné a byli proti tomu,“ řekl Havlíček.

Data jsou nyní v Česku ve srovnání se zahraničím stále drahá, někdy i několinásobně. Zatímco například T-Mobile v Česku nabízí za 825 Kč 15GB dat, v Polsku se u stejného operátora platí za 70GB v přepočtu téměř dvakrát méně, 425 Kč.

Kdy budou rychlé internetové modemy? Kvůli nedostatku čipů až na podzim

Internet a PC

Situace se začala měnit v úterý, kdy nové neomezené tarify bez nutnosti mít od firmy i pevný internet představil Vodafone. Neomezená data s omezenou rychlostí na 10 megabitů za sekundu u něj nově vyjdou na 799 korun, data bez omezení rychlosti pak na 1199 Kč. Společně s pevným internetem pak vyjdou tarify ještě levněji. „Teď se budou muset přidat i další operátoři,“ míní Havlíček.

Neomezený internet se podle bývalého člena rady Českého telekomunikačního úřadu Ondřeje Malého stává novým standardem. „Už není možné přejít od internetu, kde nepočítáte spotřebu, k tomu, kdy ji počítáte. Je to základ toho, kam by měl trh směřovat,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám