Hlavní obsah

Akcie Applu po zprávě o snížení objednávek prudce oslabují

Akcie americké společnosti Apple v pondělí prudce oslabovaly a po zahájení odepisovaly více než čtyři procenta. Přechodně se tak dostaly pod psychologicky důležitou hranici 500 dolarů. Investoři tím reagovali na zprávu, že Apple prudce snížil objednávky komponentů pro nový smartphone iPhone 5.

Foto: Apple

iPhone 5

Článek

Krátce před 16:00 se akcie Applu prodávaly za zhruba 504 dolarů, což byl proti předchozímu závěru pokles asi o tři procenta. Těsně po zahájení kurz klesl až na 498,51 USD, a vykazoval tak propad o 4,2 procenta.

Apple v poslední době čelí silné konkurenci, kterou pro něj představuje hlavně jihokorejská společnost Samsung Electronics. Cestu ke spotřebitelům si nacházejí i smartphony dalších výrobců, kteří vsadili na operační systém Android.

Konzultační společnost IDC uvedla, že zařízení s Androidem se ve třetím čtvrtletí loňského roku podílela na celkovém prodeji smartphonů asi ze 75 procent. O rok dříve to bylo asi 58 procent. iPhone měl podíl kolem 15 procent, což byl meziročně nárůst asi o jeden procentní bod.

Spekulace o nezájmu zákazníků

Společnost Apple se k informacím o snížení dodávek oficiálně nevyjádřila. Podle serveru portálu Huffington Post je důvodem daleko menší globální poptávka po iPhonu 5, než jakou americký počítačový gigant očekával. Objednaných 65 miliónů displejů je tak údajně příliš mnoho.

Informace o slabé poptávce ale nekoresponduje s dřívějšími vyjádřeními Applu. „Poptávka po iPhonu 5 je neuvěřitelná,“ prohlásil loni šéf firmy Apple Tim Cook s tím, že za první víkend se podařilo prodat přes pět miliónů chytrých telefonů s logem nakousnutého jablka.

Vysoká poptávka po iPhonu 5 panuje i v Česku, a to i přesto, že se začal prodávat už na přelomu září a října. Zásoby, které pravidelně chodí autorizovaným prodejcům i operátorům na sklad, jsou prakticky během pár hodin vyprodané.

Co umí iPhone 5

Foto: Apple

iPhone 5

Nový chytrý telefon od společnosti Apple nabídne celou řadu vylepšení. Je lehčí a tenčí než předchozí verze a zároveň má větší displej (čtyři palce) a vyšší rozlišení (1136 x 640 pixelů). Vylepšení zaznamenal také výkon telefonu. Ve srovnání s loňským modelem by měl být dvakrát výkonnější. Přitom už verze 4S patřila k nejvýkonnějším smartphonům na trhu.

Fotoaparát má stejné rozlišení jako předchozí model - osm megapixelů. Měl by ale být rychlejší a zároveň pořizovat kvalitnější snímky i ve špatných světelných podmínkách. Nabídne také speciální panoramatický režim, ve kterém budou mít pořízené momentky úctyhodné rozlišení 28 megapixelů. [celá zpráva]

Důvod snížení dodávek displejů by tak mohl souviset s chystaným příchodem iPhonu 6. Ten by měl být podle serveru The Next Web odhalen již v průběhu první poloviny letošního roku. Je možné, že novinka bude mít jinou velikost nebo rozlišení displeje. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám