Hlavní obsah

Pegas už nestačí. Komunikační síť záchranného systému čeká modernizace

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do vlády míří návrh na vypsání soutěže na modernizaci páteřní komunikační sítě integrovaného záchranného systému. Šifrovanou LTE síť, která doplní stávající systém zvaný Pegas, budou využívat hasiči, policisté i záchranáři.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Stávající státní analogová síť Pegas zvládá přenášet jen hlasovou komunikaci záchranářů a také velmi malé datové soubory. Stát ji nicméně plánuje provozovat i nadále. Pro aktuální potřeby hasičů, policistů a záchranářů však bude třeba vybudovat ještě moderní šifrovanou LTE síť.

Možností, v jakém pásmu síť vystavět, je více. Evropský regulátor pro provoz kritické komunikace (BB-PPDR) nicméně doporučil použití nižších frekvencí v nejnovějším standardu LTE.

Nižší kmitočet totiž v rozmezí 410 až 450 MHz totiž umožňuje ve srovnání se sítěmi postavenými na vyšších frekvencích (800, 900 nebo 1800 MHz) výrazně vyšší dosah signálu z vysílačů. A to až do vzdálenosti desítek kilometrů. Právě vyšší frekvence jsou přitom používány v běžných komerčních sítích českých operátorů.

V Česku LTE frekvenci 410 až 420 MHz vlastní firma Nordic Telecom. Druhým možným kandidátem schopným postavit síť na frekvenci 450 MHz je operátor O2.

Postaví síť Číňané?

Ožehavý jistě bude při vypsání soutěže také poskytovatel daných technologických řešení, vzhledem k prosincovému varování Národního úřadu pro kybernetickou bezpečnost před čínskými společnostmi Huawei a ZTE. O tom, zda čínské technologie do budování této kritické infrastruktury vpustí například jako subdodavatele, bude rozhodovat ministerstvo vnitra.

Právě u něj přitom čínská technologická firma Huawei získala zakázku na dodávku síťových přepínačů pro ministerstvo vnitra a policejní prezidium. Uspěla s požadavkem na 2,1 milionu korun, ostatní nabídky byly dražší. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám