Hlavní obsah

Nokia vydává nové smartphony jako o život. Letos jich ukázala už sedm

Novinky, lez

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost HMD Global, která vyrábí přístroje značky Nokia, vydává nové modely jako o život. Je to sotva pár dní, co se rok přehoupnul do své druhé půlky a značka Nokia už má na kontě sedm nových smartphonů. Takto zběsilé tempo nemají ani daleko větší mobilní značky.

Nokia 5.1Video: archív výrobce

 
Článek

Výrobce se jednoduše snaží nabídnout smartphone „na míru“ pro každého. V jeho nabídce tak nalezneme nejlevnější přístroje pro začínající uživatele, modely s příznivým poměrem cena/výkon i prémiové smartphony.

Co možná nejnižší cenou bude lákat Nokia 1, která má představovat jakýsi můstek mezi smartphony a jednoduššími modely, které nejsou vybaveny operačním systémem. Používá k tomu speciální „okleštěný” operační systém Google Android Go postavený na jádru nejnovějšího plnohodnotného systému Oreo.

Foto: archív výrobce

Rodina nových telefonů od Nokie

Výrobce primárně doufá, že tento model ocení začínající uživatelé. Ačkoli tak novinka hodlá zaujmout nízkou cenou, s níž je spojen i méně výkonný hardware, díky zmíněnému systému by měla fungovat rychle a plynule a nabídne i plný přístup do aplikačního obchodu Google Play se všemi oblíbenými aplikacemi jako WhatsApp, Facebook či Instagram. Speciálně označené jsou pak aplikace přímo určené a uzpůsobené pro zmíněnou Go edici operačního systému.

Nokia 1 zákazníky láká také na výměnné kryty a široké spektrum barevných provedení. Hardwarová výbava bude nicméně skutečně velmi skromná, výrobce například počítá pouze s 1 GB operační paměti. Jak jsme ale mohli na veletrhu vyzkoušet, chod telefonu je díky použité platformě poměrně svižný.

Foto: archív výrobce

Nokia 7 Plus

Foto: archív výrobce

Nokia 6

Na náročnější uživatele budou cílit modely Nokia 6.1 a Nokia 7 Plus. Stejně jako v minulosti platí, že čím vyšší číslo, tím lepší výbava a výkon. Šestku tak pohání procesor Qualcomm Snapdragon 630, přičemž se počítá se dvěma konfiguracemi. První nabídne 3 GB operační paměti a 32GB úložiště, druhá pak bude disponovat 4 GB operační paměti a 64GB úložištěm.

Nokia 7 Plus sází na procesor Qualcomm Snapdragon 660, který by měl nabídnout o něco vyšší výkon než čip použitý v šestce. U sedmičky se sluší vyzdvihnout především fotoaparáty. Na zadní straně se ukrývá duální optika od Zeissu, která kombinuje citlivý širokoúhlý 12MP primární fotoaparát určený po zhoršené světelné podmínky a sekundární 13MP fotoaparát s dvojnásobným optickým zoomem.

Nokia 8 SiroccoVideo: Novinky

Vrchol nabídky nicméně bude tvořit Nokia 8 Sirocco, která zaujme precizním zpracováním a elegantním designem. Zahnutou skleněnou povrchovou úpravu telefonu doplňuje dvoumilimetrový rámeček z nerezové oceli, který byl dvakrát broušený diamantovým kotoučem.

Použitá ocel je mimochodem podle výrobce dvaapůlkrát silnější než hliníková slitina řady 6000 používaná u ostatních prémiových telefonů Nokia. Model Nokia 8 Sirocco je osazen 5,5 palcovým pOLED edge-to-edge displejem s 2K rozlišením.

Další tři novinky

Telefony uvedené výše si odbyly premiéru už v únoru, minulý měsíc však výrobce přidal další tři nové smartphony.

Úplný základ z představených novinek bude tvořit Nokia 2.1, která se po vzoru svého předchůdce zaměřuje na co nejdelší provoz na jedno nabití. Baterie s kapacitou 4000 mAh opět zajistí dvoudenní výdrž, navíc se bude nabíjet rychleji, než tomu bylo u předchozí generace.

Foto: archív výrobce

Nokia 2.1

Telefon je nově osazen 64bitovou mobilní platformou Qualcomm Snapdragon 425, díky které bude oproti předešlému modelu až o 50 % rychlejší a nabídne svižnější odezvu.

Inovací prošel také displej, který má nově 5,5“ úhlopříčku, a tedy o téměř 20 % větší plochu. Na přední straně se nachází i duální stereo reproduktory, což je v dané cenové třídě naprostý unikát. Fotografie zajistí 8MP hlavní fotoaparát s automatickým ostřením a 5MP fotoaparát na přední straně.

Vyšší výkon, líbivý vzhled

Pro uživatele, kteří budou požadovat vyšší výkon, bude určena Nokia 3.1. Ta zaujme na první pohled svým vzhledem, neboť nabídne broušený hliníkový rám i zaoblený displej.

Nokia 3.1Video: archív výrobce

Srdcem modelu Nokia 3.1 je osmijádrový procesor MediaTek 6750, který díky zdvojnásobení počtu jader oproti předchozí generaci nabídne až 50% nárůst výkonu. Vylepšený hlavní fotoaparát s automatickým ostřením využívá 13MP snímač.

Zároveň ve výbavě nechybí senzory typické pro prémiové modely, a s telefonem tak lze provádět bezpečné NFC platby s pomocí Google Pay1, využívat na něm AR aplikace jako Pokémon Go nebo pořizovat panoramatické snímky.

Půjde také o cenově nejdostupnější chytrý telefon z portfolia HMD Global s displejem o poměru stran 18:9. Úhlopříčka obrazovky se oproti loňské verzi rozroste na 5,2“, nabídne HD+ rozlišení a bude kryta odolným sklem 2.5D Corning Gorilla Glass.

Poslední vlaštovka

Posledním smartphonem z nového vrhu je Nokia 5.1, která se bude snažit na tento úspěch navázat. K tomu jí má dopomoci mimo jiné také prémiová konstrukce. Přístroj totiž bude zhotoven z jednoho bloku hliníkové slitiny 6000, a to procesem sestávajícím z 33 kroků zahrnujících obrábění, eloxování a leštění.

Foto: archív výrobce

Nokia 5.1

Podle výrobce by výsledkem měla být odolná konstrukce s elegantním matným povrchem. Přístroj by měl vynikat také příjemnou ergonomií, přestože má poměrně velkou úhlopříčku displeje - 5,5palcová dotyková plocha je totiž o 0,3 palce větší než v případě předchůdce.

Do proporcí telefonu se to ale prakticky nepromítlo, neboť displej je více protáhlý, nabízí poměr stran 18:9 a rozlišení Full HD+. V praxi je tak smartphone dokonce o 2 mm užší než v případě loňského modelu. Pozornost si zaslouží také zaoblené rohy displeje, které kopírují tvar samotného smartphonu.

Foto: archív výrobce

Nokia 5.1

Nokii 5.1 pohání osmijádrový procesor MediaTek Helio P18 s taktem 2.0 GHz. Ten by měl být téměř o polovinu výkonnější než v případě předchůdce. Na výběr přitom budou dvě různé konfigurace – s 2 GB RAM/16GB úložištěm a 3 GB RAM/32GB úložištěm.

Na zadní straně smartphonu se nachází 16megapixelový senzor s fázovým automatickým ostřením, vepředu je pak širokoúhlá selfie kamera. Čtečka otisků prstů se kvůli tenkým rámečkům okolo displeje přestěhovala na zadní stranu smartphonu. Přístroj bude pracovat pod čistým operačním systémem Android.

Reinkarnovaný model

Na veletrhu MWC 2018 mimochodem podnik ukázal kromě chytrých telefonů také další reinkarnovaný model - Nokii 8110. Ta odkazuje na stejnojmenného předchůdce s ikonickou vysouvací konstrukcí, který se těšil před lety velké popularitě. [celá zpráva]

Nokia 8110 nicméně není smartphone, ale obyčejný mobil, proto ji mezi novinky nepočítáme.

Nokia 8110 4GVideo: Václav Toman, Novinky

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám