Hlavní obsah

Tísňovou linku 112 využily loni více než dva milióny lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Občané v loňském roce v tuzemsku sáhli po linkách tísňového volání 112 a 150 každých 10,5 sekundy. Operátoři tísňové linky 112 odbavili téměř tři milióny hovorů. Data byla zveřejněna k příležitosti Evropského dne tísňové telefonní linky 112, který symbolicky připadá na 11. února.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Na linku 112 směřovalo loni přesně 2,6 miliónu volání. Pro porovnání - linku 150 využilo ve stejném období asi jen 150 lidí.

„Ačkoliv meziročně počet volání na tísňové linky v České republice klesá a lidé na číslo 112 již nevolají kvůli přesnému času, tak správný způsob oznamování mimořádných událostí je třeba obyvatelstvo stále ještě učit. O tom všechny přesvědčil orkán Herwart, kdy došlo k přetížení tísňových linek," uvedla mluvčí Hasičského záchranného sboru Nicole Zaoralová.

Pět tisíc hovorů za hodinu

Loňského 29. října, kdy se nad Českem přehnal orkán Herwart, odbavily obě tísňové linky přes 30 000 hovorů. Systém je přitom podle mluvčí připraven zvládnout 1300 až 1500 hovorů za hodinu, ale jen mezi 9. a 10. hodinou dopolední odbavil 5000 hovorů. Podle mluvčí se stávalo, že jednu událost nahlašovalo více lidí a nahlašovali i události, které nebyly naléhavé.

Mluvčí poukazuje na to, že tísňové linky jsou určeny k oznámení mimořádných událostí, kdy je ohrožen život, zdraví, majetek obyvatel nebo životní prostředí. Podle ní však lidé volají například s dotazy na plynulost silničního provozu nebo se žádostí o kontakt na soukromé firmy.

Česko zavedlo linku 112 v roce 2004, kdy země vstoupila do Evropské unie. O zavedení evropského dne této telefonní linky se pak zasloužila Česká republika v roce 2009, když předsedala Evropské unii.

Anketa

Využili jste v loňském roce linku 112?
Ano
11,9 %
Ne
88,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 320 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám