Hlavní obsah

Zájem o iPhone X je rekordní. Přesná čísla ale Apple tají

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek oficiálně odstartovaly předobjednávky na dlouho očekávaný iPhone X, který má představovat to nejlepší v nabídce společnosti Apple. Vedení podniku se nyní pochlubilo tím, že zájem o novinku překonal jejich odhady. Konkrétní čísla však jablečný elektronický gigant nezveřejnil.

Apple iPhone XVideo: archív výrobce

 
Článek

IPhone X, který je oslavou desátého výročí existence chytrých telefonů s logem nakousnutého jablka, se začal nabízet v pátek přesně v 9.01 středoevropského času.

Všichni zájemci, kteří si přístroj předobjednali, nicméně nový jablečný smartphone dostanou nejdříve tento týden v pátek. Právě tehdy se iPhone X oficiálně objeví na pultech obchodů – jednotliví prodejci jej tedy budou mít skladem.

Foto: archív výrobce

Apple iPhone X

Vstup tohoto klíčového modelu na trh byl všemi velmi sledován, neboť iPhony 8 a 8 Plus, které se začaly prodávat jen o pár týdnů dříve, žádný velký úspěch neslavily. Analytici tehdy tvrdili, že je to tím, že celá řada uživatelů čeká právě na nové iksko.

To nyní potvrdil i samotný Apple, když se pochlubil rekordními předobjednávkami. Kolik lidí si přesně iPhone X objednalo, však není stále jasné. S ohledem na úspěchy z minulých let lze nicméně odhadovat, že objednávky se budou šplhat do miliónových cifer.

Foto: archív výrobce

Apple iPhone X

Vše tedy nasvědčuje tomu, že iPhonů X bude v obchodech nedostatek, na což upozorňovali analytici již dříve. Poptávka by měla převyšovat nabídku minimálně několik prvních týdnů. Spíše se však očekává, že tento jablečný smartphone bude nedostatkovým zbožím až do Vánoc.

A to navzdory tomu, že jeho cenovka byla nastavena poměrně ambiciózně. Vyšší částku totiž zatím americký počítačový gigant za chytrý telefon nikdy nepožadoval.

Základní model nabídne 64GB paměť a bude se v tuzemských obchodech podle oficiálních informací Applu nabízet za 29 990 Kč. Provedení s 256GB pamětí však bude citelně dražší. Případní zájemci za něj zaplatí 34 490 Kč.

Foto: archív výrobce

Apple iPhone X

Co umí iPhone X

Novinka působí opravdu futuristicky, vzhledem se výrazně liší od loňských sedmiček. Okolo displeje má jen velmi tenké rámečky, takže displej o velikosti 5,8 palce zakrývá prakticky celou čelní stranu. Jde mimochodem o OLED panel, který by měl vynikat především špičkovým barevným podáním. Stejnou technologii používají ty nejlepší televizory na trhu.

Kvůli designu zmizelo ikonické domovské tlačítko z čelní strany, které se vždy nacházelo pod displejem. To přitom bylo už od první generace nedílnou součástí chytrých telefonů s logem nakousnutého jablka.

Apple nicméně tvrdí, že tlačítko s integrovanou čtečkou otisků prstů už není potřeba. Přístroj si totiž odemknete pomocí přední kamery. Ta využívá technologii TrueDepth Camera System a dokáže rozeznat přesné rysy obličeje, díky kterým přístroj následně odemkne. Podle Applu je toto řešení bezpečnější než čtečka otisků prstů.

Více se o iPhonu X dozvíte v našem dřívějším článku. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám