Hlavní obsah

Nejvíc Čechů mělo aktivovaný roaming v Rakousku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Češi zatím využívají mobilní roaming zejména v okolních zemích. V počtu tuzemských uživatelů s aktivovaným roamingem vede Rakousko před Německem a Slovenskem. Největší objemy dat ale spotřebují v Chorvatsku. Vyplývá to ze statistik mobilního operátora O2.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

V Chorvatsku stoupla spotřeba dat padesátinásobně. Chorvatsku pak na záda v množství spotřebovaných dat dýchá Itálie. „Češi mnohem více na plážích datují, zejména sdílejí fotografie na sociálních sítích. Rekordní byl letošní 7. červenec, kdy zákazníci O2 přenesli zatím největší objem dat v rámci jednoho dne. Do přenesených dat by se vešly desítky miliónů fotografií pořízených chytrými telefony," uvedla ředitelka mobilního segmentu v O2 Silvia Cieslarová.

Co do počtu českých uživatelů roamingu je ale Chorvatsko až čtvrté a Itálie šestá. „Do Rakouska a jeho krásných hor vyrážíme za letní pěší turistikou a aktivní dovolenou, na které nemáme tolik času na brouzdání na internetu. Jde také o tranzitní zemi, přes kterou Češi autem míří právě k Jadranu," dodala Cieslarová.

Zatímco u dat zaznamenal operátor po uvolnění roamingových poplatků v polovině června vysoké meziroční růsty, u telefonování byl růst mnohem nižší. Počet minut provolaných v roamingu vzrostl oproti loňskému roku na dvojnásobek. S obrovským náskokem před ostatními zeměmi dominuje Německo. Obecně volání v roamingu využívají spíše firemní zákazníci na pracovních cestách.

Anketa

Máte v zahraničí aktivovaný datový roaming?
Ano, všude
17,5 %
Ano, ale pouze v zemích EU
61,9 %
Jen v nutných případech
4,8 %
Ne
15,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 63 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám