Hlavní obsah

Okopírovaný design? Nejvyšší soud USA se postavil na stranu Samsungu proti Applu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký nejvyšší soud se v mnohaletém patentovém sporu mezi výrobci chytrých telefonů Apple a Samsung Electronics postavil na stranu jihokorejské společnosti. Osmičlenné plénum soudu v úterý jednomyslně zamítlo rozsudek nižší soudní instance, podle nějž měl Samsung americkému konkurentovi za okopírování některých designových prvků jeho telefonů iPhone zaplatit 399 milionů dolarů (zhruba 10 miliard korun).

Foto: Lee Jin-man, ČTK/AP

Článek

Soudci nejvyššího soudu rozhodli vrátit případ zpět nižšímu soudu k novému projednání. Podle jejich jednotného stanoviska nemusí Samsung zaplatit Applu všechny zisky, které vydělal z 11 modelů telefonů, jejichž prvky údajně okopíroval. Tyto prvky jsou podle soudu jen drobné součásti celého přístroje.

V roce 2014 se firmy dohodly na ukončení patentových sporů ve všech zemích s výjimkou Spojených států. Apple u soudů v USA většinou vyhrával a před rokem odvolací soud rozhodl, že Samsung musí Applu zaplatit vysoké odškodné za porušování patentových práv.

Samsung podle agentury AP v odvolání k nejvyššímu soudu argumentoval, že tak vysoké odškodnění ignoruje skutečnost, že jeho telefony obsahují přes 200 tisíc patentů, na něž Apple nemá práva. Apple naopak loňský verdikt o odškodném označil za spravedlivý, protože úspěch iPhonů je podle něj přímým odrazem jeho odlišného vzhledu, včetně například zaoblených rohů a dalších prvků, které Samsung bez jeho souhlasu okopíroval.

Applu vadí design, Samsungu technologie

Právní válku mezi oběma společnostmi odstartoval Apple v roce 2012 v dubnu ve Spojených státech, když obvinil Samsung, že jeho chytré telefony a tablety Galaxy „otrocky“ kopírují produkty iPhone a iPad. Tehdy americký počítačový gigant nabízel druhou generaci iPadu.

Spor se od té doby rozšířil do dalších zemí včetně Austrálie, Japonska, Koreje a některých evropských zemí.

Podle Samsungu porušuje zase Apple jejich patentové nároky na technologie UTMS a 3G. A to nejen u nejnovější verze 4S, ale také u chytrých telefonů iPhone 3G, 3GS a 4 i u všech tří generací počítačových tabletů iPad. [celá zpráva]

Samsung se v roce 2012 stal největším výrobcem chytrých telefonů na světě, když z první příčky sesadil právě svého amerického rivala. Právní bitvu mezi podniky v dubnu 2011 odstartoval Apple, když obvinil Samsung, že „otrocky“ kopíruje jeho přístroje iPhone a iPad.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám