Hlavní obsah

Apple ukázal nové iPhony. Větší verze má tři fotoaparáty

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Společnost Apple ve středu večer odhalila na tiskové konferenci v americkém San Francisku novou generaci chytrých telefonů iPhone. Novinky nesoucí pořadové číslo sedm nabízejí stejný design jako předchůdci, zároveň však lákají na celou řadu vylepšení. Kromě jablečných smartphonů byla na akci k vidění také druhá generace chytrých hodinek Apple Watch.

Nové iPhony 7 a 7 PlusVideo: Apple

 
Článek

Středeční tiskovka začala velmi netradičně. Šéf společnosti Apple totiž nebyl na pódiu, ale místo toho seděl v autě na cestě na celou slavnostní událost. Pozdě ale nejel…

Americký počítačový gigant se pouze snažil využít popularity komika Jamese Cordena, který se proslavil především svým pořadem Carpool Karaoke. V něm ve svém autě vozí po městě celebrity hudebního světa, zpívá s nimi známé songy a zpovídá je. Právě Corden Cooka vezl.

Foto: repro Apple

Vlevo šéf Applu Tim Cook, vpravo komik James Corden

Nejúspěšnější herní platforma na světě

Poté již přišel čas na tradiční analytická data. Cook se pochlubil tím, jak jsou mobilní zařízení s logem nakousnutého jablka populární mezi hráči. „IPad a iPhone jsou nejpopulárnější herní zařízení na světě. Neexistuje zařízení, které by bylo u hráčů úspěšnější,“ prohlásil šéf Applu.

Foto: Marcio Jose Sanchez, ČTK/AP

Tim Cook na středeční tiskovce

Vzápětí přišlo oznámení, že legendární hra Mario míří na iPhony. Vyjde v upravené verzi pro dotykové displeje, aby ji bylo možné ovládat jednou rukou.

Cook samozřejmě zmínil, že jeho zařízení nejsou používána pouze k zábavě, ale celosvětově také například k výzkumu a výuce.

Nové chytré hodinky

Následně již byl věnován prostor hardwarovým novinkám, konkrétně novým chytrým hodinkám Apple Watch. Ty na první pohled vypadají úplně stejně jako první generace, ale podle zástupců společnosti Apple byly zcela přepracovány. Nově s nimi například jejich majitelé mohou plavat, protože jsou vodotěsné.

Navýšen byl také výkon. V útrobách zařízení se ukrývá dvoujádrový procesor, který je podle informací výrobce až dvakrát rychlejší. Vylepšení se dočkal i dotykový displej, který je dvakrát jasnější. Měl by tedy být daleko lépe čitelný na slunci. Nově je také zabudován GPS adaptér.

Foto: Marcio Jose Sanchez, ČTK/AP

Jeff Williams, Apple's chief operating officer, speaks during an event to announce new products on Wednesday, Sept. 7, 2016, in San Francisco. (AP Photo/Marcio Jose Sanchez)

Foto: Marcio Jose Sanchez, ČTK/AP

Druhá generace chytrých hodinek Apple Watch.

Dva nové iPhony

Další představenou novinkou byly chytré telefony iPhone. Ty nesou pořadové číslo sedm a proti aktuálně prodávané generaci nabízí celou řadu vylepšení. Nabízeny budou ve dvou různých verzích – s 4,7 a 5,5palcovým displejem.

„IPhone poskytuje nejlepší zážitek v mobilním světě, po právu je to nejprodávanější produkt svého druhu v celé historii světa,“ uvedl novinku šéf společnosti Apple Tim Cook.

Foto: Beck Diefenbach, Reuters

IPhone 7

Foto: Beck Diefenbach, Reuters

IPhone 7 Plus

IPhone 7 a větší verze 7 Plus vypadají na první pohled úplně stejně jako předchůdci, sází na design se zaoblenými bočnicemi i rohy. Přesto konstrukce byla vylepšená natolik, že novinky jsou daleko odolnější – nevadí jim například ani voda.

Uvnitř obou modelů se navíc ukrývá citelně výkonnější procesor i grafický čip. Menší i větší sedmička by tak měly být připravené na ty nejnáročnější hry ve vysokém rozlišení. I přesto se podařilo zvýšit proti předchozí generaci výdrž baterie.

Foto: Beck Diefenbach, Reuters

Nové iPhony jsou vodotěsné.

Foto: Beck Diefenbach, Reuters

Obě novinky lákají na citelně vyšší výkon.

Poprvé se třemi objektivy

Velký důraz byl kladen na kvalitu fotoaparátů, a to především u větší verze 7 Plus. U ní se tak na zadní straně pyšní hned dva objektivy, i se senzorem vepředu má tak plusko dohromady tři fotoaparáty. Díky tomu by měla pořizovat daleko kvalitnější momentky.

Menší sedmička má na zadní straně pouze jeden objektiv.

Foto: Beck Diefenbach, Reuters

Nový iPhone 7 Plus

Foto: Beck Diefenbach, Reuters

Marketingový ředitel Applu Phil Schiller ukazuje, co dovede duální fotoaparát u nového iPhonu 7 Plus.

Bez klasického sluchátkového konektoru

Jak některé zahraniční servery spekulovaly již dříve, nové iPhony přišly o sluchátkový konektor. Zástupci amerického počítačového gigantu to na akci obhajovali tak, že je jednoduše nutné se „posunout dál“, tedy že konektor jack 3,5 mm je již příliš zastaralý. Budoucnost vidí v bezdrátových sluchátkách, které zkrátka tradiční konektor již nepotřebují.

Na akci byly k vidění i nová bezdrátová sluchátka AirPods, které Apple bude nabízet. Ty půjdou připojit nejen k iPhonu, ale také k dalším zařízením od amerického počítačového gigantu.

Foto: Beck Diefenbach, Reuters

Bezdrátová sluchátka AirPods

Foto: Beck Diefenbach, Reuters

Bezdrátová sluchátka AirPods

Apple bude u sedmé generace lákat také na vylepšené reproduktory. Vůbec poprvé v historii totiž bude iPhone nabízet zabudované stereofonní reproduktory. Jeden bude nad displejem, druhý pak pod ním. V režimu na šířku si tak uživatelé skutečně vychutnají stereofonní zvuk.

Oba nové iPhony se začnou v rámci předobjednávky nabízet už tento pátek. V České republice však budou fyzicky k dostání až v pátek 23. září.

Slavnostní večer byl zakončený koncertem, vystoupila na něm zpěvačka Sia.

Foto: Beck Diefenbach, Reuters

Oba nové iPhony vedle sebe.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám