Hlavní obsah

Vodafone skoncoval s mobily, které nezvládají rychlý LTE internet

Právo, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeden z trojice velkých tuzemských mobilních operátorů – Vodafone – v úterý oznámil, že končí s nabídkou telefonů podporujících technologii 3G. Chce tak klienty přimět, aby si pořizovali už jen chytré telefony podporující podstatně rychlejší LTE.

Foto: Rick Wilking, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Z telefonů, které prodáváme pod značkou Vodafone a tvoří asi třetinu našich celkových prodejů, není už ani jeden 3G,“ řekl ředitel oddělení hardwaru Vodafonu Michal Janda. Jak upřesnil, od ostatních značek by měl být s 3G pouze jeden či dva modely, které se doprodávají.

Další dva velcí operátoři k takovému opatření ještě nepřistoupili. T-Mobile však již loni oznámil, že svou síť 3G v roce 2020 vypne.

Mohutné investice

Důvodem této strategie jsou miliardové investice O2, Vodafonu i T-Mobilu do rozvoje sítí LTE. Přestože je začali budovat teprve před dvěma lety, mají touto technologií pokryto už více než devadesát procent území republiky. Zatímco 3G umožňuje datové přenosy teoretickou rychlostí až 42 Mbit/s, LTE ji má až 300 Mbit/s.

Stinnou stránkou zmíněné strategie ale je, že operátoři přestali rozvíjet sítě 3G (UMTS).

V Česku přitom zůstává ještě mnoho míst, kde je pro mobilní internet pokrytí pouze pomalou sítí EDGE. A pokud jde o UMTS, tou má O2 pokryto jen 38,7 procenta území republiky, T-Mobile 35,8 procenta a Vodafone pouhých 17,1 procenta.

ČTÚ: Budoucnost je v LTE sítích

Na otázku Práva, zda takový stav Českému telekomunikačnímu úřadu (ČTÚ) nevadí, odpověděl jeho mluvčí Martin Drtina: „Můžeme dohlížet pouze na to, k čemu se operátoři zavázali, což úplné pokrytí území ČR nebylo. Důležité je, že rozšiřují sítě LTE, v nichž je budoucnost.“

Klientům tak nezbývá než si pořídit příslušný chytrý mobil a spoléhat se na to, že pokrytí technologií LTE bude skutečně stoprocentní.

K posílení signálu v místech velkého zatížení sítě pro mobilní internet mají přispět kmitočty v pásmech 1800 MHz a 2600 MHz, které nyní O2, T-Mobile a Vodafone získaly v aukci, kterou vyhlásil ČTÚ.

Reklama

Výběr článků

Načítám