Hlavní obsah

Prodeje smartphonů v prvním čtvrtletí vzrostly, odbyt iPhonů klesl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celosvětový prodej chytrých mobilních telefonů konečným uživatelům se v letošním prvním čtvrtletí meziročně zvýšil o téměř čtyři procenta na 349 miliónů přístrojů. Uvedla to výzkumná společnost Gartner. Telefony iPhone americké společnosti Apple nicméně poprvé od svého vstupu na trh vykázaly dvouciferný pokles prodeje.

Foto: Eugene Hoshiko, ČTK/AP

Telefony iPhone poprvé od svého vstupu na trh vykázaly dvouciferný pokles prodeje.

Článek

Za růstem celkového prodeje stála podle Gartneru zejména poptávka po levných přístrojích na rozvíjejících se trzích. Analytická společnost rovněž upozornila, že smartphony se v letošním prvním čtvrtletí na celkovém prodeji mobilních telefonů podílely 78 procenty.

Radovat se však příliš nemohou zástupci společnosti Apple, která sice skončila na druhém místě za Samsungem, ale prodej iPhonů se propadl o 14 procent na 51,6 miliónu přístrojů.

Podle Gartneru je patrná vzrůstající popularita čínských výrobců. „Čínské značky se stávají novou světovou špičkou," uvedl ředitel výzkumu společnosti Gartner Anshul Gupta.

Čínská produkce výrazně roste

To koneckonců dokládá i žebříček nejpopulárnějších mobilních výrobců analytické společnosti IDC. [celá zpráva]

Podle něj byla absolutní jedničkou v prvním čtvrtletí letošního roku jihokorejská společnost Samsung s tržním podílem 24,5 %. Druhé místo patřilo Applu, jehož iPhony měly podíl 18,3 % trhu. Zbylé tři příčky z první pětky získali čínští výrobci – společnosti Huawei, Oppo a Vivo. Jejich podíl se pohyboval od 4,3 % do 8,2 %.

I když podíl čínských podniků může se zdát v porovnání s Applem a Samsungem nízký, stoupající popularita čínských výrobců je i přesto viditelná na první pohled. Oběma zmiňovaným mobilním gigantům totiž podíly meziročně klesaly, zatímco zbylému trojlístku z Číny naopak stoupaly. Dokládá to následující tabulka.

Nejpopulárnější výrobci smartphonů v globálním měřítku
VýrobcePodíl trhu  za 1. čtvrtletí 2016Podíl trhu  za 1. čtvrtletí 2015
Samsung24,5 %24,6 %
Apple15,3 %18,3 %
Huawei8,2 %5,2 %
Oppo5,5 %2,2 %
Vivo4,3 %1,9 %
Ostatní42,3 %47,8 %
Zdroj: IDC

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám