Hlavní obsah

Microsoft odprodá divizi klasických mobilů za 350 miliónů dolarů

Novinky, mif, ort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Microsoft ve středu oficiálně potvrdila, že odprodá svoji divizi klasických mobilních telefonů. Tedy levných a „hloupých“ přístrojů, které nejsou vybaveny vlastním operačním systémem. Kupcem má být HMD Global Oy a FIH Mobile, tedy dceřiná společnost Foxconn Technology Group. Celý obchod má cenu 350 miliónů dolarů, tedy více než osm miliard korun.

Foto: Microsoft

Šéf Microsoftu Satya Nadella

Článek

O chystaném odprodeji divize hloupých mobilů, které se stále ještě prodávají pod značkou Nokia, informovaly Novinky.cz již v úterý. [celá zpráva]

Zástupci amerického softwarového gigantu to však potvrdili oficiálně až ve středu. „Jako součást dohody společnost FIH Mobile a HMD Global Oy nabude také aktiva společnosti Microsoft Mobile Vietnam, tedy stávající výrobní zařízení společnosti Microsoft v Hanoji ve Vietnamu,“ stojí v oficiálním prohlášení Microsoftu.

Zaměstnanci budou moci přejít

„Po uzavření dohody přibližně 4 500 zaměstnanců přestoupí nebo bude mít možnost přestoupit do společnosti FIH Mobile v souladu s místními zákony,“ doplnili zástupci amerického podniku.

Foto: archív výrobce

Nokia 105 (2015)

Důležité je však podotknout, že s telefony americký softwarový gigant rozhodně nekončí. Svůj zájem bude pouze soustředit na ty chytré. „Společnost Microsoft bude nadále vyvíjet systém Windows 10 Mobile a podporovat telefony Lumia a telefony od OEM partnerů, jako jsou Acer, Alcatel, HP, Trinity a VAIO,“ podotkli zástupci Microsoftu.

Dříve se přitom objevily spekulace, že se americký softwarový gigant chystá značku Lumia odepsat úplně. Nahradit ji ale má údajně úplně nová řada mobilů zvaná Surface Phone. [celá zpráva]

Nokia chystá comeback

Microsoft získal výrobu hloupých i chytrých telefonů akvizicí mobilní divize finské společnosti Nokia. Předloni za akvizici americký softwarový gigant zaplatil 5,44 miliardy eur (149,4 miliardy Kč).

Nokia byla od 90. let největším výrobcem mobilních telefonů na světě, z první příčky ji ale před lety sesadil jihokorejský konkurent Samsung Electronics. Finský výrobce zaspal hlavně na poli smartphonů, což byl právě jeden z důvodů, proč se rozhodl odprodat mobilní divizi Microsoftu.

Loni nicméně zástupci tohoto finského podniku potvrdili, že mají v úmyslu se na mobilní trh vrátit. Nokia už však vyrábět smartphony nebude, plánuje si na to najít partnera. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám