Hlavní obsah

Microsoft už nechce prodávat obyčejné telefony. Zvažuje prodej části mobilní divize

Novinky, ort

Z nabídky společnosti Microsoft by mohly v dohledné době zcela zmizet „hloupé“ mobily. Tedy telefony bez operačního systému, které jsou zpravidla místo dotykového displeje vybaveny tlačítky. Nezávisle na sobě o tom informovaly různé čínské zpravodajské servery. Zástupci amerického softwarového gigantu to však zatím oficiálně nepotvrdili.

Foto: archív výrobce

Nokia 105 (ilustrační foto)

Článek

Obyčejné mobily se v portfoliu Microsoftu objevily předloni v září. Tehdy se totiž americký softwarový gigant dohodl na odkoupení mobilní divize Nokie za 5,44 miliardy eur (149,4 miliardy Kč). Kromě chytrých telefonů získal i ty hloupé.

Aktuálně nabízené obyčejné mobily sice stále nesou jméno Nokia, ale za jejich produkcí stojí Microsoft. To by se ale mělo brzy změnit. Zástupci tohoto amerického počítačového gigantu totiž chystají podle čínských serverů velkou restrukturalizaci mobilní divize, v rámci čehož se budou chtít zbavit výroby hloupých mobilů, budou se ji snažit odprodat.

Hloupé mobily by mohl převzít Foxconn

Výrobu má údajně převzít společnost Foxconn. Volba na tento podnik nepadla patrně náhodou, jméno Foxconn je totiž nejčastěji skloňováno coby možný partner společnosti Nokia. Ta se už dříve nechala slyšet, že chystá velký comeback na mobilní trh. [celá zpráva]

Přístroje však nechce vyrábět sama, ale hledá výrobce, který by je prodával pod věhlasnou značkou Nokia. A jednání mezi Nokií a Foxconnem jsou prý už v plném proudu. Zájem tohoto asijského výrobce o výrobu hloupých mobilů by byl tak vcelku logický.

Společnosti Microsoft ani Foxconn však informace o chystaném obchodu zatím oficiálně nepotvrdily.

Nová značka chytrých telefonů

V rámci restrukturalizace mobilní divize patrně skončí také značka Lumia. V kuloárech se již nějakou dobu spekuluje o tom, že americký softwarový gigant místo toho přinese úplně novou značku chytrých telefonů.

Foto: repro nextpowerup.com

Chytré telefony Surface Phone by mohly vypadat takto.

Řeč je o Surface Phonu, který by měl cílit především na náročnější uživatele. Hned v první vlně by se měl nabízet ve třech různých provedeních, která se budou odlišovat především výkonem. Dva modely budou určeny pro běžné uživatele, jeden bude extrémně výkonný a druhý sice pomalejší, ale zase levnější. Všechny budou pracovat pod operačním systémem Windows 10.

Ten nejvýkonnější Surface Phone by navíc po výkonnostní stránce neměl mít na trhu obdoby, jak Novinky.cz informovaly již dříve. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám