Hlavní obsah

V Číně mohou nést název iPhone i kabelky. Apple prohrál spor o svou značku

Americká společnost Apple prohrála boj o ochrannou známku iPhone v Číně. Stejný název tak podle rozhodnutí nejvyššího lidového soudu v Pekingu může nadále používat i firma Xintong Tiandi Technology, která prodává kabelky a další kožené zboží. Informoval o tom zpravodajský server BBC s odvoláním na čínský list Legal Daily, který je považován za oficiálního mluvčího čínské komise pro centrální politiku a právní záležitosti.

Foto: Ng Han Guan, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Firma Xintong Tiandi si zaregistrovala ochrannou známku IPHONE pro kožené produkty v Číně v roce 2010. Apple požádal o ochrannou známku pro elektronické zboží v roce 2002, schválení však dostal až v roce 2013.

Xintong Tiandi prodává kabelky, obaly na mobilní telefony a další kožené zboží s názvem IPHONE a symbolem R pro registrovanou ochrannou známku.

Foto: archív výrobce

Kožená pouzdra od společnosti Xintong Tiandi nesoucí název iPhone

Konec iPhonů v Číně? Patrně ne 

Apple začal s bojem proti firmě Xiantong Tiandi v Číně v roce 2012, kdy podal stížnost k čínskému úřadu pro ochranné známky. Když neuspěl, podal žalobu u nižšího pekingského soudu.

Ten však také rozhodl proti Applu a americká firma se odvolala k vyššímu soudu. Ten rozhodl, že Apple nemůže prokázat, že byl dobře známou značkou v Číně před tím, než Xintong Tiandi podala žádost o zapsání ochranné známky, což bylo v roce 2007. IPhone od Applu se začal v Číně prodávat v roce 2009.

Zda bude muset americký softwarový gigant přestat název iPhone na čínském trhu používat, zatím není jasné. Pravděpodobnější je však scénář, že toto jméno bude moci Apple používat i nadále, na trhu však budou stejně pojmenované výrobky také od společnosti Xintong Tiandi.

Tento krok je nicméně široce vnímán jako rána pro Apple, protože Čína je pro jeho produkty druhým největším trhem, uvedla BBC.

V Číně se Apple soudil o iPad

Podobný spor se odehrál v Číně už před léty, tehdy však šlo o značku iPad. Tu zástupci Applu koupili v roce 2009 od britské společnosti IP Application za 50 000 USD – téměř milión korun. Jak se ale postupně ukázalo, IP Application nebyla prvním registrátorem značky, ale pouze koupila práva v roce 2006, tedy dříve, než jakýkoliv počítačový tablet od Applu vůbec existoval, od tchajwanské pobočky výrobce monitorů Proview.

Foto: archív výrobce

Apple iPad mini 4

A právě v tom byl podle zástupců společnosti Proview problém. Tím, že značka byla koupena od tchajwanské pobočky, a nikoli od čínské centrály, byl údajně celý obchod neplatný. A kromě Proview tak nikdo neměl právo název iPad používat.

Obě firmy se dohodly na urovnání soudního sporu o název iPad na začátku července. Aby mohla společnost Apple používat na čínském trhu název iPad, zaplatila firmě Proview Technology 60 miliónů dolarů (1,2 miliardy korun). [celá zpráva]

Související téma:

Apple má v Číně i další problémy. V březnu Peking schválil zákon, který požaduje, aby veškerý obsah zobrazovaný v Číně byl uchováván na serverech v zemi. Kvůli tomu musel Apple ukončit nabídku svých služeb iBooks a iTunes v Číně. Apple však uvedl, že doufá, že se mu podaří napojení na tyto služby brzy obnovit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám