Hlavní obsah

Stará elektronika rozhodně není bezcenná. Apple z ní vytěžil téměř tunu zlata

Novinky, mif

Chytré telefony, notebooky, ale například i tablety – to jsou zařízení, která se dají recyklovat. A i když se to nemusí na první pohled zdát, je to opravdu výhodný byznys. Společnost Apple například touto cestou jen v loňském roce získala skoro tunu zlata.

BEZ KOMENTÁŘE: Robot Liam se specializuje na demontáž iPhonůVideo: Apple

 
Článek

Apple nabízí recyklační program pro své zákazníky již delší dobu. Nabízí jim výměnou za starou a již nepotřebnou elektroniku s logem nakousnutého jablka kredity, které mohou být následně využity při nákupu hudby nebo aplikací v internetovém obchodě App Store.

Touto cestou se americkému podniku podařilo loni získat bezmála 28 tisíc tun materiálu. Jak upozornil server Cult Of Mac, ten měl hodnotu zhruba 50 miliónů dolarů, tedy v přepočtu více než 1,2 miliardy korun.

Vzácné kovy za desítky miliónů

Sluší se však podotknout, že největší podíl na této částce dělalo zlato, které se běžně používá pro některé obvody na základních deskách elektroniky. Například každý iPhone obsahuje několik desítek miligramů zlata.

Foto: Reuters

Zájem o nové iPhony byl enormní, v obchodech Applu se po nich jen zaprášilo.

Přestože většině obyčejných uživatelů by se nevyplatilo kvůli tak malé hodnotě zlato ze svých přístrojů dolovat, v konečném součtu při množství několika stovek tisíc odevzdaných přístrojů je to u Applu přesně naopak. Jen zlato z elektroniky tak tomuto americkému počítačovému gigantu vydělalo v loňském roce 40 miliónů dolarů (962 miliónů korun).

Pro srovnání například získaná měď vynesla firmě 6,4 miliónu dolarů (154 miliónů korun), hliník 3,2 miliónu dolarů (77 miliónů korun) a stříbro 1,6 miliónu dolarů (38 miliónů korun).

Těžba není jednoduchá. Stejně jako demontáž

Čtenáři, kteří po přečtení řádků výše netrpělivě začali hledat po šuplících nepotřebnou elektroniku, by ale měli ještě chvíli posečkat. Těžit vzácné kovy z elektroniky totiž není vůbec jednoduché. Už jen samotné rozebrání přístroje může být pro běžné uživatele velmi obtížné. A to zatím vůbec nemluvíme o jejich tavení…

Koneckonců i samotný Apple využívá k rozebírání přístrojů speciální robotické pomocníky, jak je vidět na videu výše. Jde o robota zvaného Liam, který se stará výhradně o demontáž iPhonů. Ten dokáže pečlivě oddělit a roztřídit během pár desítek sekund všechny díly.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám