Hlavní obsah

Práce na nových iPhonech jsou v plném proudu

Novinky, chm

Společnost Apple uvádí prakticky každý rok na podzim na trh novou generaci chytrých telefonů iPhone. A příští rok tomu nebude patrně jinak, práce na novince jsou už nyní v plném proudu. Upozornil na to server Phone Arena.

Foto: mif, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Přestože do premiéry zbývá ještě téměř rok a půl, vedení amerického počítačového gigantu se již vydalo na nákupy jednotlivých dílů, ze kterých budou nové smartphony poskládány.

A nákupy to rozhodně nejsou malé, jen displejů bylo objednáno údajně až 100 miliónů. Jde o dotykové panely s úhlopříčkou 5,5 palce a technologií Super AMOLED. Zběhlejší čtenáři tak patrně již tuší, že monitory bude Applu dodávat společnost Samsung.

Spory šly stranou

Že volba padla na společnost Samsung, je zajímavé. Apple s tímto jihokorejským elektronickým gigantem totiž vede hned několik právních sporů. Obě společnosti jsou navíc ve světě chytrých telefonů či počítačových tabletů přímými konkurenty.

Foto: archív výrobce

Apple iPhone 6S a 6S Plus

Výrobce iPhonů ale patrně neměl moc na výběr. Super AMOLED panely od společnosti Samsung jsou totiž již několik posledních let vychvalovány až do nebes pro kvalitu barevného podání, dobré pozorovací úhly a bezchybnou čtenost na slunci.

Navíc dotykové panely od jihokorejského výrobce nabízejí daleko jemnější rozlišení, než jaké bylo doposud k dispozici pro jablečné smartphony. Například Samsung Galaxy S7 edge nabízí při úhlopříčce 5,5 palce rozlišení 2560 x 1440 obrazových bodů, zatímco stejně velký iPhone 6S Plus se chlubí rozlišením pouze 1920 x 1080 pixelů.

Server Phone Arena informuje pouze o objednávkách na 5,5 palce. Zda bude iPhone příští rok nabízen ve dvou velikostech, jako tomu bylo doposud, zatím tedy není jasné.

Foto: archív výrobce

Samsung Galaxy S7 edge

Dvě premiéry iPhonů v jednom roce

Ještě před zmiňovanými iPhony se Super AMOLED displeji by se měly ale letos na podzim ukázat jablečné telefony s pořadovým číslem sedm. A to i přesto, že Apple uvedl před pár týdny do prodeje nový iPhone SE. Ten totiž netvoří vrchol nabídky, ale představuje pouze levnější a menší alternativu k modelům 6S a 6S Plus.

IPhone SE má čtyřpalcovou obrazovku s rozlišením 1136 x 640 obrazových bodů. Vzhledem je novinka prakticky k nerozeznání od stařičkého modelu 5S, který si odbyl premiéru už před třemi roky.

Apple iPhone SEVideo: Apple

Díky čtyřpalcové úhlopříčce se rozměry zařízení velmi zmenšily. Novinka s písmenky SE v názvu, což mimochodem znamená „Special Edition“ (speciální edice), tak logicky cílí na zákazníky požadující kompaktnější zařízení.

V útrobách kovového těla se nachází čip A9 s 64bitovou architekturou, který spolupracuje s koprocesorem M9. Z další výbavy se sluší vyzdvihnout čtečku otisků prstů, integrovaný 4G/LTE modul pro příjem vysokorychlostního internetu, zabudovaný wi-fi adaptér s aktuálně nejrychlejším standardem 802.11ac či Bluetooth ve verzi 4.2. Nezapomnělo se ani na technologii NFC.

Bližší informace o modelu SE naleznete v našem dřívějším článku. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám