Hlavní obsah

Nový iPhone SE pod drobnohledem

Novinky, ort, mif

Společnost Apple v pondělí oficiálně odhalila nový iPhone SE. Na tiskové konferenci v americkém Cupertinu byly tradičně zveřejněny všechny přednosti nového jablečného smartphonu. Celá řada technických parametrů však během slavnostního večera nezazněla. Právě proto přinášíme detailní přehled všech kladů i záporů novinky.

Apple iPhone SEVideo: Apple

 
Článek

IPhone SE nahrazuje v nabídce společnosti Apple starší model 5S. Je to vcelku logické, protože novinka má stejný vzhled, ale citelně lepší výkon. Kupovat zastaralý iPhone 5S by tak nedávalo příliš smysl.

Foto: Marcio Jose Sanchez, ČTK/AP

Apple iPhone SE

Novinka má čtyřpalcovou obrazovku s rozlišením 1136 x 640 obrazových bodů. Ta nabízí mimochodem kontrastní poměr 800:1, což je horší hodnota než u modelu 6S, který disponuje poměrem 1400:1. Verzi SE také chybí technologie Force Touch, tedy schopnost dotykové plochy rozeznávat intenzitu dotyku.

Ve srovnání s modelem 6S má novinka také horší pozorovací úhly. Chybí jí totiž technologie tzv. dvoudoménových pixelů, která právě nabízí širší zorný úhel. Technologie displeje je tedy skoro na chlup stejná jako v případě staršího iPhonu 5S.

Foto: archív výrobce

Apple iPhone SE

Pár centimetrů? Jde to poznat…

Použití menšího dotykového panelu však dává v tomto případě smysl, byť jsou některé parametry o něco horší. Díky čtyřpalcové úhlopříčce velmi klesly rozměry zařízení. IPhone SE dosahuje proporcí 123,8 x 58,6 x 7,6 mm a hmotnosti 113 g. Pro srovnání model 6S se pyšní rozměry 138,3 x 67,1 x 7,1 mm, jeho hmotnost pak činí 143 g.

Foto: Stephen Lam, Reuters

Nový iPhone (úplně vlevo) ve srovnání s loňskými modely 6S a 6S Plus.

I když se rozdíl pár centimetrů a pár desítek gramů může zdát zanedbatelný, v praxi je to více než znát. Všem fanouškům nakousnutého jablka, kterým nevyhovovaly iPhony s číslovkou šest v názvu, bude jistě novinka imponovat.

O to spíš, že nabízí stejný výkon jako v současnosti ten nejlepší telefon od Applu. Konkrétně se v útrobách kovového těla nachází čip A9 s 64bitovou architekturou, který spolupracuje s koprocesorem M9. V benchmarkových testech, které hodnotí výkon jednotlivých modelů, patří tato kombinace k tomu nejlepšímu. Výkonnější konkurenty bychom napočítali na prstech jedné ruky.

4K videa nejsou problém

Hlavní fotoaparát na zadní straně telefonu nabízí na chlup stejné parametry jako iPhone 6S. Jde o 12megapixelový snímač iSight, který je napojen na pětičlenný objektiv se světelností f/2,2. Ten dokáže pořizovat panoramatické snímky o velikosti až 63 MPx a nahrávat 4K video při 30 fps. V rozlišení 720p je k dispozici dokonce až 240 fps pro zpomalené záběry.

Foto: archív výrobce

Apple iPhone SE

Kamera vepředu má rozlišení 1,2 MPx a spolupracuje s objektivem se světelností f/2,4. Pro pořizování autoportrétů a videohovory je to více než dostatečná hodnota.

Z další výbavy se sluší vyzdvihnout čtečka otisků prstů, integrovaný 4G/LTE modul pro příjem vysokorychlostního internetu, zabudovaný wi-fi adaptér s aktuálně nejrychlejším standardem 802.11ac či Bluetooth ve verzi 4.2. Nezapomnělo se ani na technologii NFC, možnost bezdrátového nabíjení však chybí.

Foto: archív výrobce

Apple iPhone SE

Slušná výdrž

Přestože rozměry se ve srovnání modelem 6S značně zmenšily, výdrž baterie zůstala nachlup stejná. V pohotovostním režimu tak iPhone SE podle informací výrobce vydrží až 110 dnů, telefonovat je možné bez přestání až 14 hodin, sledovat videa až 13 hodin a poslouchat hudbu až 50 hodin.

Na výběr jsou kapacity 16 GB a 64 GB, slot na paměťové karty již tradičně chybí. Vybírat je možné mezi barvami: stříbrná, zlatá, vesmírně šedá a růžově zlatá. Ceny startují na 12 990 Kč. [celá zpráva]

Jak je z řádků výše patrné, v některých ohledech iPhone SE za loňskou verzí 6S zaostává. Ono to ale ve výsledku vlastně vůbec nevadí, protože nic důležitého ve výbavě nechybí. A s ohledem na relativně atraktivní pořizovací cenu – levnější smartphone s logem nakousnutého jablka americký počítačový gigant nikdy nenabízel – jde o velmi zajímavou možnost ke koupi.

Foto: archív výrobce

Apple iPhone SE

Reklama

Související témata:

Související články

Apple odhalil malý iPhone. Cena překvapí

V americkém Cupertinu se v pondělí večer konala tisková konference, na které vedení společnosti Apple odhalovalo nové produkty. O největší rozruch večera se...

Výběr článků

Načítám