Hlavní obsah

Smartphony se stále více podobají počítačům. Už i pamětí

Novinky, ort

Chytré telefony se stále více podobají klasickým počítačům, alespoň co se jejich výbavy týče. V útrobách často najdeme vícejádrové procesory a nově také 4 GB operační paměti, což by mělo bohatě stačit pro provoz hned několika náročných aplikací najednou. Prvním takovým přístrojem na tuzemském trhu je Asus ZenFone 2.

Foto: archív výrobce

Asus ZenFone 2

Článek

Druhá generace modelu ZenFone je vybavena 64bitovým procesorem Intel Atom Quad-Core Z3580, jehož čtyři jádra jsou taktována na frekvenci 2,33 GHz. V prodeji je však také levnější verze se čtyřjádrovým procesorem taktovaným na 1,8 GHz.

Největší chloubou tohoto přístroje je obrovská kapacita operační paměti. Model s více než 4 GB byste hledali na pultech obchodů zbytečně.

Koneckonců i ty nejlepší smartphony jsou v současnosti vybaveny pouze 3 GB operační paměti, což je příklad Samsungu Galaxy S6 i HTC One M9. Apple iPhone 6 má dokonce jen 1 GB.

Foto: archív výrobce

Asus ZenFone 2

ZenFone 2 dále disponuje 5,5palcovým IPS displejem s rozlišením 1920 x 1080 obrazových bodů, který je proti poškození chráněn odolným sklem Gorilla Glass 3. Pro uložení dat je určena interní paměť s kapacitou 32 nebo 64 GB. Sluší se také zmínit, že přístroj podporuje i paměťové karty microSD.

Ve výbavě novinky od Asusu nechybí ani dva fotoaparáty s rozlišením 13 a 5 megapixelů. Samozřejmostí jsou také bezdrátové adaptéry WiFi ac a Bluetooth 4.0 či podpora rychlého mobilního internetu LTE.

Přístroj, jenž pracuje pod operačním systémem Android 5.0, láká také na podporu dvou SIM karet. Díky akumulátoru s kapacitou 3000 mAh by se navíc měl obejít bez nabíječky klidně i dva dny.

Asus ZenFone 2 se v Česku prodává v různých verzích, které se liší taktem procesoru i kapacitou úložného prostoru. Ceny základního modelu s 4GB operační pamětí startují podle Zboží.cz na 8680 Kč.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám