Hlavní obsah

Objem mobilních dat v Evropě výrazně poroste

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Objem přenesených dat z mobilních zařízení u evropských operátorů do roku 2018 každoročně poroste o 61 procent. Množství dat na pevných linkách poroste o pětinu. Vyplývá to ze studie poradenské firmy A.T. Kearney.

Foto: Rick Wilking, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Objem přenesených dat sice poroste, digitální produkty a služby, které budou tento růst živit, jsou ale doménou gigantů, jako Apple či Samsung. To by se podle studie měli snažit evropští operátoři změnit tím, že začnou sami prodávat digitální služby a obsah a hledat strategická partnerství s poskytovateli služeb.

Důležitou výzvou, před kterou nyní evropští operátoři stojí, je zvýšení výnosu na zákazníka. "Jedním ze způsobů, jak dosáhnout vyšších výnosů, je učit zákazníky, jak mohou ještě lépe využívat internet pro práci, vzdělávání, zábavu i trávení volného času," uvedl specialista A.T. Kearney Peter Kováčik.

Kvalita sítí a zabezpečení dat 

Operátoři ale podle něj budou muset dál investovat do kvalitních sítí, služeb i zabezpečení přenášených dat. Zároveň se většina velkých evropských hráčů snaží snižovat náklady, a tak přistupují k pronájmu a sdílení služeb.

Čeští operátoři se podle Kováčika zatím soustředí hlavně na původní jádro svého byznysu. Lze však předpokládat postupný průnik do prodeje digitálních služeb a obsahu, a také konsolidaci hráčů na českém trhu, upozornil.

Evropští regulátoři by měli podle studie věnovat víc pozornosti vyžadování stejných standardů pro ochranu soukromí a ochranu údajů v rámci EU u operátorů a jiných společností. Stejně tak by měli odstranit asymetrii mezi operátory a jinými společnostmi v oblasti tvorby balíčků služeb nebo v oblasti tzv. křížového subvencování.

Reklama

Výběr článků

Načítám